Publică un anunț
piatasud.md

Cum poți lupta cu corupția de la locul de muncă

Cum poți lupta cu corupția de la locul de muncă

Majoritatea probabil a auzit de Edward Snowden, care a făcut publice mai multe documente despre presupusa activitate a instituțiilor de securitate din Statele Unite în domeniul interceptărilor datelor personale. Acesta ar putea servi un exemplu despre ceea ce scriem noi în continuare, și anume „avertizorul de integritate” – o persoană care dezvăluie ilegalitățile și corupția de la locul de muncă. 

Ce este un avertizor de integritate 

Avertizorul de integritate (în engleză cunoscut drept whistleblower – cel care suflă în fluier, care semnalează) este un informator din interiorul unei instituții (de stat sau private), care poate aduce la cunoștința autorităților activități imorale sau ilegale. Republica Moldova reglementează acest domeniu printr-o lege aprobată încă în 2018 – legea 122 „privind avertizorii de integritate”. Însă implementarea ei a fost posibilă abia în 2020, atunci când a fost aprobat Regulamentul nr. 23 cu privire la procedurile de examinare și raportare internă a dezvăluirilor practicilor ilegale.  

Altfel spus, în sensul legislației naționale, avertizarea de integritate este o dezvăluire cu bună-credință de către un angajat a unei practici ilegale ce constituie o amenințare sau un prejudiciu adus interesului public.  

Cine poate fi avertizor de integritate și care sunt pașii pentru dezvăluiri 

Practic oricine poate fi avertizor, dar acesta trebuie totuși să întrunească niște condiții – trebuie să aibă minim un an în calitate de angajat, voluntar sau stagiar, ori să aibă raporturi juridice contractuale (contractant) angajatorul. 

Un avertizor de integritate poate semnala o serie de practici ilegale precum corupție, încălcări în domeniul mediului, încălcare a libertății unei persoane, securitate națională, dar și alte încălcări sau inacțiuni ce prejudiciază interesul public.  

Cei care se hotărăsc să devină avertizori de integritate pot alege să aducă informațiile la suprafață în două moduri: intern sau extern. Pe plan intern, un avertizor poate raporta neregulile făcute de alte persoane din cadrul organizației, cum ar fi cele făcute de managerul superior. Pe plan extern, avertizorul poate aduce acuzațiile la lumină prin contactarea unor organizații terțe, cum ar fi mass-media, guvernul sau forțele de ordine. 

CITEȘTE MAI DEPARTE PE MOLDOVA.ORG

Articole similare