Curtea Constituțională a decis. Vom avea alegeri anticipate
Curtea Constituțională s-a expus! Magistrații au constatat că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate. Președinta CCM Domnica Manole a anunțat că doi judecători au avut păreri separate, transmite tv8.md
„Se constantă drept circumstanță care justifică dizolvarea Parlamentului imposibilitatea formării Guvernului în conformitate cu prevederile Constituției”, a spus Domnica Manole. Prezentul aviz este definitiv, nu poate fi supus niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.
La prezentul aviz au fost formulate două opinii separate. Este vorba despre opinia separată a judecătorului Vladimir Țurcan și opinia disidentă a judecătorului Serghei Țurcan.
În scurt timp, președintele Curții va susține un briefing de presă.
Amintim că șefa statului s-a prezentat la ședința CCM la care s-a examinat sesizarea privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului. Maia Sandu a declarat că a venit personal la CCM pentru a-și prezenta punctul de vedere și a aduce argumentele juridice.
Menționăm că reprezentantul Parlamentului a cerut recuzarea judecătorului Curții Constituționale, Nicolae Roșca. Președinta CCM a declarat că solicitarea nu poate fi admisă, pentru că a fost depășită etapa când putea fi înaintată cererea de recuzare.
Maia Sandu a sesizat CC în data de 29 martie,privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului. În textul sesizării, șefa statului a menționat că la momentul actual, sunt întrunite toate circumstanțele pentru dizolvarea Legislativului.
Maia Sandu și-a motivat decizia, spunând că „așa cum prevede Constituția am avut consultări cu fracțiunile și grupurile parlamentare în legătura cu situația politică și, eventuala, dizolvare a Parlamentului. Parlamentul a eșuat să aleagă un Guvern din două încercări, iar de la demisia Guvernului Chicu au trecut trei luni. Ca și experții în drept constituțional, consider că sunt întrunite circumstanțele legale pentru dizolvarea Parlamentului”.
Sandu a încheiat la sfârșitul lunii martie consultările cu fracțiunile și grupurile parlamentare privind instituirea uui Guvern. Două tentative de votare a unui Executiv au eșuat. Igor Grosu de la PAS, alături de echipa sa, a mers în Parlament joi, 25 martie, însă fracțiunea PSRM și cei de la „Pentru Moldova” au părăsit ședința Legislativului, fiind atestată lipsa de cvorum. Anterior, deputații nu și-au dat votul nici pentru candidata Natalia Gavrilița, care la fel a fost desemnată de Maia Sandu.