Publică un anunț
piatasud.md

De la profesoară de educație fizică la antreprenoare. Află istoria Annei Gîrbu

De la profesoară de educație fizică la antreprenoare. Află istoria Annei Gîrbu

Astăzi o vom cunoaște pe Anna Gîrbu, o tânără antrenoare în vârstă de 25 de ani, care și-a transformat visul în realitate și a introdus o practică sportivă nouă în Cahul. Ea a adus stretching-ul, o formă de exercițiu fizic în care mușchii sunt întinși și relaxați pentru a îmbunătăți flexibilitatea și mobilitatea articulațiilor. Anna spune că își dorește să creeze în oraș un centru pentru femei în care să se dezvolte nu doar fizic, ci spiritual și moral.

Anna, cum ai înțeles că vrei să devii antrenoare de stretching și ce te-a atras la această activitate?

Prima dată m-am gândit la activitatea de antrenor când aveam 16 ani. Până atunci, încercasem diferite activități sportive, dar majoritatea erau secții masculine sau sporturi de echipă.

Am vrut să creez ceva deosebit, care încă nu există în orașul nostru. Simțeam o dorință puternică să practic ceva feminin. Obosisem de toată acea energie masculină. De exemplu, sporturile pe care le-am practicat înainte aveau un scop final, o țintă, un premiu: trebuia să cucerim ceva, să obținem rezultate, să marcăm un gol etc. Totul era în grabă, cu avânt, dar nu simțeam o conexiune interioară cu corpul meu.

În stretching am găsit acea componentă feminină pe care o căutam. Este o activitate care mi-a plăcut foarte mult pentru că implică conexiunea cu propriul corp. La început îl practicam de sinestătător. Am reușit să fac șpagatul, iar fetele mă întrebau „Cum ai reușit să faci asta?”, „Vreau și eu!”. Atunci am înțeles că aș putea într-o zi să mă ocup de asta, să îi ghidez pe alții.

Știu că ai absolvit Universitatea de Sport în România și ai revenit în Cahul unde te-ai angajat ca profesoară de Educație Fizică. Cum ai evoluat de la această poziție către crearea propriului tău studio?

Planul meu inițial era să mă întorc în oraș și să devin antrenoare, dar la acel moment aveam doar cunoștințe teoretice și nu aveam experiență practică. Astfel, am decis să mă angajez ca profesoară de Educație Fizică pentru a avea o sursă de venit stabilă. În paralel, am început să fac antrenamente acasă și am format o mică echipă la sala de fitness Body Star din Cahul.

Pe măsură ce acumulam experiență și dobândeam încredere în abilitățile mele, mi-am dat seama că sunt pregătită să creez ceva al meu. Așa că am luat decizia să renunț la școală și să-mi dedic complet timpul întemeierii propriului studio. Tot ceea ce există acolo izvorăște din senzațiile interioare și din viziunea mea pe care am transformat-o în realitate. „Fă ce poți cu ceea ce ai, acolo unde ești”, ador acest citat, datorită lui am creat totul aici.

Nu e ușor să o iei de la zero și să aduci ceva nou într-un oraș. Cu ce dificultăți te-ai confruntat în acest proces?

Una dintre primele provocări a fost aspectul financiar. La deschiderea sălii de sport nu aveam niciun venit. Am plecat de la școală și am cheltuit toate economiile, ajungând chiar în minus. Cu toate acestea, aveam încredere în mine că voi reuși. De asemenea, m-am confruntat cu oboseala mentală de a construi totul de la zero și cu oboseala fizică asociată antrenamentelor intense.

Dar după două-trei luni, totul s-a echilibrat și vreau să spun că a meritat efortul. Oboseala o simțeam chiar mai intens decât atunci când lucram la școală, în schimb a apărut multă fericire. M-am umplut de fericire.

Mi-ai povestit că înainte de a merge la facultatea de Sport, multe persoane încercau să te direcționeze în alte domenii, să alegi o carieră sigură, care îți va garanta un lucru și un venit stabil. Tu, însă, ți-ai ascultat vocea interioară. Ce sfat le-ai da tinerilor care își aleg calea în viață?

Cel mai important sfat, pe care îl urmez la rândul meu, este să faci ceea ce îți place. Așa am ales sportul. Mergi după chemarea sufletului. Dacă tinerii aleg să facă ceva care le place, ce îi pasionează, atunci are sens.

Există o întrebare ajutătoare excelentă pe care fiecare persoană și-o poate pune: Cu ce ai vrea să te ocupi toată viața dacă ai ști că nu vei fi plătit pentru asta? După ce ți-ai răspuns la această întrebare, alegi să faci ceea ce îți place. Poți lucra în acel domeniu și vei primi bani pentru asta.

Și încă un aspect important este alegerea cercului de prieteni. Anturajul ne influențează enorm. Trebuie să ne înconjurăm de oameni de succes și să tindem către înălțimea lor. Dacă ai în jurul tău oameni care nu vor să facă nimic, vrei, nu vrei, te vei trage după ei – în jos.

Care sunt valorile de care te ghidezi în activitate?

Un principiu esențial după care mă ghidez și pe care îl împărtășesc și altora este să faci lucrurile din iubire pentru tine însuți. De exemplu, în loc să mergi la antrenament dintr-o perspectivă negativă, cum ar fi „Nu mă iubesc pentru că sunt grasă, așa că trebuie să slăbesc”, îți recomand să te ghidezi de iubirea pentru tine însuți. De exemplu, „Merg la antrenament pentru că mă iubesc și îmi doresc să am grijă de corpul meu.” Această schimbare de perspectivă este importantă în acțiunile noastre și în relația cu noi înșine.

De altfel, aplic acest principiu nu doar în antrenamente, ci și în viața de zi cu zi. Încerc să acționez din iubire pentru mine și aleg să fac ceea ce iubesc. Nu vreau să mă chinui. Dacă nu-mi place ceva, voi adapta totul astfel încât procesul să fie confortabil pentru mine.

Cine poate veni la antrenamentele tale?

Orice femeie, indiferent de vârstă sau nivelul de pregătire. Facem exerciții cu diferite grade de intensitate, astfel încât fiecare participantă să poată alege intensitatea cu care le execută. Am observat că există niște convingeri limitative precum „Sunt rigidă, oare cum mă voi descurca?” sau „Oare ce vor spune ceilalți despre mine?”. Dar suntem aici pentru a exersa și învăța împreună. Toți cei care vin la antrenamente au propriul lor scop și se bucură de proces.

În acest context, le-aș recomanda cartea „К себе нежно” de Olga Primacenko. Am găsit acolo multe lucruri care m-au inspirat. Cartea conține sfaturi și învățături despre cum să ai grijă de tine, să-ți acorzi atenție și să-ți tratezi corpul și mintea cu delicatețe și iubire.

Știm că toată lumea este interesată de răspunsul la această întrebare: În cât timp poate cineva să facă șpagatul?

O, ăsta este un proces foarte individual. Există femei care încă de la primele antrenamente reușesc să facă șpagatul, având mușchii moi și flexibili, chiar dacă nu au practicat sportul anterior. Pe de altă parte, există persoane mai rigide și indiferent de cât de mult se antrenează, vor avea nevoie de mai mult timp pentru a-și dezvolta flexibilitatea.

Care sunt efectele și beneficiile practicării stretching-ului?

Ușurință în corp, o creștere a amplitudinii mișcărilor, o mai mare flexibilitate și concentrare, dispare încordarea și rigiditatea. O doamnă mi-a spus că i s-a schimbat mersul, că e mai flexibilă și se mișcă mai grațios. O altă doamnă mi-a spus că nu o mai doare spatele. Pentru că abordăm o postură corectă și întărim mușchii care susțin spatele.

Oamenii fac totul într-un ritm mai lent, se relaxează. Apare încrederea interioară, liniștea și conștientizarea de sine. Iar atunci când îți îndrepți atenția către tine însuți, înțelegi mai bine ce se întâmplă în lumea din jurul tău.

Probabil femeile care vin la antrenamente îți cer recomandări pentru slăbire și menținerea formei fizice. Cum abordezi alimentația și dietele?

Sunt împotriva dietelor și le recomand femeilor să își aloce puțin timp pentru a studia „alimentația rațională”. Măcar la general. Ar fi bine să înțeleagă elementele de bază, cum ar fi proteinele, grăsimile, carbohidrații și altele. Pe baza acestor informații, ele pot alege alimentele potrivite pentru ele și se vor alimenta intuitiv. Cred că este important să dezvoltăm o relație sănătoasă cu mâncarea și să ne ascultăm corpul atunci când vine vorba de alimentație.

Ce planuri pentru viitor ai și cum îți vezi afacerea evoluând?

Planific să mă dezvolt continuu, să îmbunătățesc studioul și să îl extind. Acesta a fost primul pas, am creat un spațiu mic și confortabil, dar intenționez să mă mut într-un spațiu mai mare și să colaborez cu diferite companii din alte orașe, poate chiar din alte țări. Nu exclud posibilitatea de a pleca în străinătate, dar momentan mă simt utilă în orașul meu și pot contribui cu experiența și cunoștințele mele pentru a ajuta femeile.

Atenția mea este îndreptată exclusiv către ele. Avem atât de puține opțiuni în oraș. Femeile se limitează la serviciu, îngrijirea copiilor, partener de viață și nu mai știu cu ce să se ocupe. Îmi doresc să creez în oraș un centru pentru noi în care să ne dezvoltăm nu doar fizic, ci spiritual și moral.

Care este visul tău?

Visul meu este să-mi întemeiez o familie fericită și să am copii sănătoși. Îmi doresc să găsesc un echilibru între toate aspectele vieții, între viața de familie și carieră. Văd că multe femei din ziua de azi trăiesc în extreme, fie într-o goană continuă după succes în carieră, fie dedicându-se în totalitate maternității.

Apropo de goana după succes în carieră, despre trăitul în extreme: Ești o persoană grațioasă, delicată și feminină, or antreprenoriatul cere să ai calități mai dure precum determinarea, perseverența și rezistența în fața provocărilor. Cum ai cultivat aceste calități în tine?

Mi-am dezvoltat aceste calități datorită secțiilor sportive la care am participat în copilărie și adolescență. Artele marțiale și sporturile de echipă au cerut multă determinare și acele experiențe mi-au antrenat voința, ambiția și motivația. Am participat la sparring-uri și am avut multe lupte, așa că știu ce înseamnă să te lupți, la propriu și la figurat. Toate calitățile pe care le-am dezvoltat în perioada școlară mă ajută acum în viață. Există o parte din mine care este masculină și luptătoare. Cred că fiecare dintre noi are aceste calități și le poate antrena.

Ce te motivează să continui să practici și să împărtășești cunoștințele tale?

Sunt motivată de corpul și starea mea. Mă motivează faptul că am ocazia de a transmite cunoștințe și de a încuraja și ajuta alte femei. Îmi doresc foarte mult să le inspir să-și descopere potențialul și să-și îngrijească corpul și mintea. Am această posibilitate și asta mă motivează să continui să fac ceea ce fac.

Articole similare