Publică un anunț
piatasud.md

Fostul director și președintele Consiliului de Administrație a întreprinderii SA „Apă Canal Cahul”, cât și o persoană juridică și administratorul acesteia, deferiți justiției pentru fapte de corupție

Fostul director și președintele Consiliului de Administrație a întreprinderii SA „Apă Canal Cahul”, cât și o persoană juridică și administratorul acesteia, deferiți justiției pentru fapte de corupție

Procuratura Anticorupție oficiul Sud anunță despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a fostului director și președintelui Consiliului de Administrație a întreprinderii SA „Apă Canal Cahul”, fiindu-le incriminată săvârșirea infracțiunii de corupere pasivă și abuz de serviciu (art. 324 alin. (1) și art. 327 alin. (2) lit. b1) din Codul penal), cât și a unei persoane juridice și administratorului acesteia, fiindu-le incriminată săvârșirea infracțiunii de corupere activă (art.325 alin.(1) din Codul penal).

Probele administrate în cadrul urmăririi penale dovedesc că, directorul întreprinderii SA „Apă Canal Cahul”, fiind în relații amicale cu un agent economic, intenționând să folosească resursele întreprinderii SA „Apă Canal Cahul”, acționând intenționat prin complicitate cu acel agent economic precum și cu Președintele Consiliului de Administrație al SA „Apă Canal Cahul”, având un rol activ de a favoriza întreprinderile administrate de către agentul economic vizat, au pus la cale realizarea unei scheme infracționale privind efectuarea unor lucrări de construcție a unui apeduct din raza r-lui Cahul, iar lucrările să fie executate de către agentul economic deși, întreprinderea acestuia nu dispunea de autorizație și Licență pentru astfel de gen de activitate, necesar efectuării acestor lucrări.

În continuarea intențiilor sale infracționale, având drept scop realizarea lucrărilor de extindere a rețelei de apeduct în localitatea s. Văleni și obținerea de către agentul economic a mijloacelor financiare necuvenite, au hotărât să cedeze executarea lucrărilor prin încheierea unui contract de subantrepriză, iar până la începerea procedurii de licitație, au decis să încheie contractul de pregătire a documentației de participare la licitație publică de către SA „Apă Canal Cahul”, a obiectului privind „Aprovizionarea cu apă potabilă s. Văleni r-l Cahul”, la suma de 23000 lei, licitație publică organizată de către Asociaţia Obştească „EcoContact”.

Ulterior, având scopul realizării şi obținerii de venituri necuvenite prin încălcarea clauzelor contractului au încheiat un Contract de subantrepriză la suma de 1 022 699,656 lei, predestinate ca fiind valoarea obiectului, însă de facto, costul  lucrărilor finale sau dovedit a fi de 419 079,54 lei, mijloace financiare încasate ilegal de către agentul economic din bugetul SA „Apă Canal Cahul”.

Totodată, agentul economic, în schimbul favorului obținut de la persoanele publice din cadrul SA „Apă Canal Cahul” a efectuat un transfer  pe contul unei  agenții de turism, mijloace bănești în cuantum de 33 365,44 lei, predestinate achitării serviciilor turistice persoanelor publice cât și  familiilor acestora.

Învinuiții nu și-au recunoscut vina, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond în Judecătoria  Cahul, sediul Central.

În scopul garantării executării pedepsei amenzii și reparării prejudiciului cauzat prin infracțiuni, a fost aplicat sechestru asupra bunurilor ce le aparțin celor 3 învinuiți (automobile, apartamente și terenuri) în valoare totală de peste  266 mii lei.

Pentru infracțiunile comise legea prevede pedeapsa sub formă de închisoare de la 3 la 7 ani cu amendă în mărime de la 200 000 la 300 000 lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani (în cazul art. 324 alin. (1) din Codul penal), cu amendă în mărime de la 67 500 la 117 500 lei sau cu închisoare de la 2 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani (în cazul art.327 alin. (2) lit. b1) din Codul penal) și cu închisoare de până la 6 ani cu amendă în mărime de la 100 000 la 200 000lei, iar persoana juridică se pedepsește cu amendă în mărime de la 300 000 la 500 000 lei cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate (în cazul art.325 alin.(1) din Codul penal).

Urmărirea penală a fost efectuată de către Direcția Generală Teritorială Sud a Centrului Național Anticorupție sub conducerea Procuraturii Anticorupție oficiul Sud și a durat un an.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Articole similare