Documentația de licitație pentru construcția a 165 MW parcuri eoliene și fotovoltaice a fost modificată

Documentația de licitație pentru construcția a 165 MW parcuri eoliene și fotovoltaice a fost modificată
© Imagine simbol

Urmare a etapei de clarificare a documentației de licitație  pentru construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice mari Comisia de licitații a aprobat joi o serie de modificări care fac parte integrală din documentația oficială a licitației.

Amintim că Republica Moldova a lansat, în premieră, o licitație privind construcția unor centrale electrice eoliene terestre cu o capacitate de până la 105 MW și centrale fotovoltaice cu capacitatea maximă de 60 MW. Centralele vor fi construite de către investitorii care vor primi, în urma licitației, statutul de producător eligibil mare și garanții că li se va procura energia produsă timp de 15 ani.

Printre modificările principale se numără definirea noțiunilor de investitor și instalație de racordare, excluderea sintagmei „societate de proiect” din textul documentației de

licitație pentru a evita neclaritățile. De asemenea, au fost aduse clarificări adiționale privind perioada de acordare a schemei de sprijin „preț fix”, introducerea posibilității de a emite garanțiile pentru ofertă și de bună execuție a contractului în Dolari sau Euro, dar și clarificarea că ofertele pot fi depuse în limbile română și/sau engleză. Totodată, a fost prelungit termenul de depunere a garanției de bună execuție, la cererea producătorului eligibil mare cu cel mult 10 zile lucrătoare.

 Răspunsurile la cererile de clarificare pot fi accesate pe pagina oficială a Ministerului Energiei, compartimentul „Politici în domeniul energiei” > „Energie Regenerabilă”> „Licitații SER” > „Întrebări frecvente” sau accesând link-ul:.  https://energie.gov.md/ro/intrebari-frecvente

Investitorii interesați pot să își depună dosarul începând cu data de 31 octombrie 2024. Termenul limită pentru depunerea ofertelor –  31 martie 2025, ora 23.59 (EET). Deschiderea ofertelor va avea loc pe data de 1 aprilie 2025, ora 09.00 (EET).

Potențialii investitori vor depune dosarele cu cererea de participare în licitație, oferta tehnică și oferta financiară, care vor fi valabile pentru o perioadă de 180 zile după termenul limită de depunere a acestora. De asemenea, dosarele trebuie să includă o garanție bancară pentru capacitatea ofertată, conform documentației de licitații.

După punerea în funcțiune a centralelor electrice licitate, ponderea energiei electrice din surse regenerabile de energie va crește de la 10% la finele anului 2023 până la 16,6%, contribuind semnificativ la atingerea angajamentului național de a avea o pondere de 30% a energiei electrice din surse regenerabile în consumul final către anul 2030.

Articole similare