Publică un anunț
piatasud.md

Energocom va continua să cumpere gaze de pe piață la prețuri mai mici

Energocom va continua să cumpere gaze de pe piață la prețuri mai mici

Compania de stat Energocom va continua să cumpere gaze naturale de pe piață din banii transferați de Moldovagaz pentru a prinde oportunitatea unor prețuri scăzute și a suplini stocurile consumate de ”combustibil albastru”, informează noi.md.

Despre acest lucru a anunțat directorul interimar al SA Energocom, Victor Bînzari. El a menționat că în luna decembrie 2022, SA Energocom a vîndut către Moldova Gaz aproximativ 96 de milioane metri cubi de gaze, cu prețul de 1.094,44 dolari SUA/ 1.000 m.c. (fără TVA).

Conform dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale, SA Energocom a fost împuternicită să vîndă Moldova Gaz din gazele stocate în rezervele strategice.

La ce preț Moldovagaz a achiziționat gaze de la Energocom Victor Bînzari a menționat că volumele facturate și prețul pentru luna decembrie sînt puțin mai mici decît cele pronosticate inițial, din contul vremii mai calde decît de obicei. De asemenea, în a doua parte a lunii decembrie prețurile de achiziție au fost în descreștere, iar în final au dus la un preț mediu mai scăzut. El a amintit că SA Energocom procură gaze din luna mai 2022, din surse bugetare, resurse financiare proprii ale companiei, iar în ultimul timp – din contul creditului BERD în valoare de 300 mil. euro. „Intenționam ca banii transferați de Moldova Gaz să-i folosim la procurarea pe bursă a altor cantități de gaze, pentru a prinde oportunitatea unor prețuri scăzute și a suplini stocurilor consumate”, a declarant Victor Bînzari.

Articole similare