Publică un anunț
piatasud.md

Evghenia Guţul a fost învestită în funcţia de guvernator al UTA Gagauz-Yeri

Evghenia Guţul a fost învestită în funcţia de guvernator al UTA Gagauz-Yeri

Başcanul ales al Unităţii Teritorial-Administrative Gagauz-Yeri, Evghenia Guţul, a fost învestită în funcţie, în seara zilei de astăzi, în cadrul unui eveniment festiv, desfăşurat în aer liber, la Comrat, transmite MOLDPRES.

Festivitatea de învestire a başcanului a demarat cu citirea deciziilor Adunării Populare a UTA Gagauz-Yeri şi Comisiei electorale regionale, cu privire la numirea oficială a Evgheniei Guţul în funcţia de guvernator al autonomiei găgăuze.

După ce a depus jurământul, Evghenia Guţul s-a adresat cu un discurs oaspeţilor şi locuitorilor autonomiei. Başcanul a dat asigurări că va fi credincioasă tuturor locuitorilor regiunii şi îşi va respecta toate promisiunile, fără a face vreo deosebire etnică sau partinică. „Voi fi un politician responsabil, pentru toţi”, a menţionat Evghenia Guţul în alocuţiunea sa.

La învestirea de la Comrat nu a fostă prezentă nicio oficialitate din conducerea ţării. Nici premierul Dorin Recean și niciun alt reprezentant al Guvernului nu va participa la evenimentul de învestire a noului bașcan al UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul. Declarația a fost făcută încă la începutul zilei, de Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Executivului. „Premierul Recean a spus foarte clar că în comunicarea cu autoritățile locale grija principală a Guvernului va fi să sprijine cetățenii Republicii Moldova, indiferent de localitățile din care vin. Vom lucra îndeaproape cu primarii, cu autoritățile locale. Scopul Executivului este să se asigure că, indiferent de unde-s oamenii – de la Bălți, Taraclia, Cahul, Vulcănești, Comrat, Călărași, sau Ungheni, beneficiază în mod egal de sprijinul pe care îl oferă autoritățile”, a declarat Daniel Vodă, subliniind că procedura legală după învestire va fi respectată.

Circa 55 la sută din alegătorii UTA Gagauz-Yeri şi-au exprimat pe 14 mai curent opţiunea la alegerile guvernatorului autonomiei. În turul doi al scrutinului, s-au confruntat Evghenia Guţul, pentru care au votat 27 376 de alegători sau 52,36%, şi Grigori Uzun, care a acumulat 47,64% din sufragii, pentru el votând 24 913 alegători.

Articole similare