Publică un anunț
piatasud.md

Expert în energetică: Majorarea prețurilor la carburanți are acoperire politică

Expert în energetică: Majorarea prețurilor la carburanți are acoperire politică

”Majorarea fără precedent a prețurilor la carburanți din ultima perioadă are o acoperire politică, Consiliul Concurenței este în cârdășie cu petroliștii”, a menționat Sergiu Tofilat, expert în energetică.

Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari, afirmă că petroliștii acționează concertat, asta se arată într-un raport ținut în secret al Consiliului Concurenței.

„Problema este nu doar că petroliștii se înțeleg între ei, ci faptul că ei sunt în cârdășie cu Consiliul Concurenței și au acoperire politică. În februarie 2020, Dodon s-a întâlnit cu 3 dintre principalii petroliști, la comisia parlamentară petroliștii au recunoscut că s-au înțeles ca până la prezidențiale să nu fie schimbat prețul. Este o încălcare gravă. Codul penal prevede că înțelegerile de cartel se sancționează penal”, a spus Sergiu Tofilat în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Alexandru Slusari a declarat la aceeași emisiune că șeful Consiliului Concurenței Marcel Răducan a prezentat Comisiei parlamentare economie, buget și finananțe un raport privind activitatea din ultima perioadă a petroliștilor. Raportul ar fi ținut în secret și ar confirma faptul că petroliștii acționează concertat și majorează nejustificat prețul la carburanți.

„Consiliul Concurenței urmează să aprobe aplicarea amenzilor de 100 de milioane pentru cele 6 companii care acționează concertat. Dacă în zilele următoare Consiliul Concurenție nu va aproba decizia privind amendarea acestor companii, eu public raportul”, a spus Alexandru Slusari.

În ultimele 6 luni, în Republica Moldova benzina s-a scumpit cu 5,05 lei, ceea ce constituie 33%. Prețul unui litru de benzină A95 variază între 20,40 lei – 20,45 lei.

Articole similare