Publică un anunț
piatasud.md

Focar de Gripă Aviară la Cahul. Cinci lebede au fost găsite moarte la Lacul Beleu

Focar de Gripă Aviară la Cahul. Cinci lebede au fost găsite moarte la Lacul Beleu

Astăzi a fost confirmat primul focar de gripă Aviară din raionul Cahul, după ce ieri au fost găsite 2 lebede moarte pe teritoriul Lacului Beleu, în preajma s. Slobozia Mare, raionul Cahul. 

Astăzi au mai tot găsite încă 3 păsări. Informația ne-a fost confirmată de Ion Babnuță, Șef ANSA Cahul. 

Potrivit lui, la fața locului lucrează specialiștii Agenției, și a rugat insistent populația să asigure îndeplinirea măsurilor de profilaxie a bolii. 

Pentru ora 16:00 este convocată ședința Comisiei Situații Excepționale Raionale Cahul, pentru a discuta acțiunile pe cazul dat. 

Conform legislației, orice caz sau suspiciune de gripă aviară se declară imediat, iar în cazul confirmării diagnosticului se notifică boala.În cazul suspiciunii influenței aviare se vor întreprinde o serie de măsuri obligatorii pentru prevenirea răspândirii virusului. 

Păsările din gospodărie sau fermă se izolează de restul animalelor și, în special, de păsările sălbatice.

În cazul apariției gripei aviare în efectiv, boala se declară oficial și se instalează carantină de gradul I, atât în focar, cât și în raza de minim 3 km. 

Întregul efectiv de păsări se sacrifică, cadavrele, ouăle și furajele se vor distruge, se fac dezinfectări minuțioase repetate.

În raza de 7 km toate efectivele de păsări se țin închise și se supun sistematic examinărilor clinice și de laborator. Repopularea gospodăriei este posibilă doar după 3 săptămâni și numai în urma dezinfecțiilor și probelor sanitare.

Menționăm că în perioada 19.01.2024 – 26.01.2024, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 5 focare de gripa aviară (un focar în raionul Edineț, s.Tîrnova, 2 focare în raionul Glodeni, com. Danu și 2 focare în raionul Rezina s. Mateuți și s. Păpăuți).

Articole similare