Publică un anunț
piatasud.md

Fotografa Nadejda Lepădatu: ”Îmi ajut modelul să se deschidă ca un boboc de trandafir în fața obiectivului”

Fotografa Nadejda Lepădatu: ”Îmi ajut modelul să se deschidă ca un boboc de trandafir în fața obiectivului”

Fotografia nu este doar o imagine, ci o modalitate de a transmite emoții și de a spune o poveste. Acesta este credoul eroinei noastre de astăzi, Nadejda Lepădatu (@fotogo.md) – o fotografă talentată, cu care ne-am cunoscut recent. Ea a acceptat să-și împărtășească experiența și să ne povestească despre cum să facem fotografii frumoase, care să rămână în amintire pentru totdeauna.

Cum a început drumul tău în lumea fotografiei?

Eu am avut dintotdeauna o afinitate pentru artă. Și anume pentru fotografie. Mi-am început activitatea în 2018. Țin minte prima mea cameră foto, care a fost ca o gură de aer proaspăt pentru mine. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să-i studiez setările bază.

Îmi doream să creez fotografii la fel de frumoase, precum cele de pe coperțile revistelor, iar pentru asta mi-am dat seama că nu va fi suficient să cunosc doar instrumentele de bază.

Astfel, am decis să studiez și programele pentru editarea fotografiilor. Pe parcurs, am realizat că pentru un cadru bun va trebui să deprind și alte meserii, cum ar fi tehnica de iluminare, poziționarea subiectului, psihologia omului și retușarea. Am început să însușesc toate acestea și continui să o fac, pentru a-mi perfecționa abilitățile și a face fotografii care să nu fie doar o simplă imagine, ci să aibă profunzime și sens.

Te specializezi într-un anumit stil de fotografie sau preferi să încerci mai multe?

Eu nu mă limitez la o singură ramură din acest domeniu. Fac ședințe foto de familie, cu copiii, fotografiez nunți, diferite evenimente, obiecte, mâncare, produse. Grație fotografiei am călătorit în diferite țări. Poți face același gen de fotografie, însă locul în care e făcută schimbă absolut totul.

Fiecare fotograf este înzestrat de la natură cu o viziune proprie, unică. Indiferent că învățăm la același profesor, pictăm cu aceleași culori sau folosim aceleași camere foto – fiecare dintre noi va avea propria viziune asupra subiectului. Pentru că totul vine din interior. Acest lucru creează stilul general al fotografiei.

Prefer ca fotografia să fie vie, memorabilă pentru toată viața, astfel încât să-ți amintești și prin vis pozele de la nuntă, de exemplu. Să te facă să trăiești exact aceleași emoții frumoase și vii ca atunci.

Una dintre clientele tale a spus că nu ești un simplu fotograf, ci și un foarte bun prieten. Cum reușești să stabilești așa conexiune cu un client?

Pentru a obține o fotografie frumoasă, trebuie să predispui persoana către tine. O ajuți să se relaxeze și să se simtă bine. În primul rând, faci cunoștință cu ea, îi povestești câteva lucruri despre tine. Încerci să afli cu ce se ocupă, ce o deranjează, ce emoții și sentimente are în momentul de față, ce vrea să spună prin această ședință foto, etc.

Nu vreau să fac pur și simplu o fotografie, ci urmăresc emoțiile persoanei și imortalizez momentul de care se va îndrăgosti. Pentru asta mă strădui să creez o atmosferă confortabilă și de încredere, astfel încât clientul să se poată relaxa, să fie el însuși în timpul ședinței foto. Pentru mine, este foarte important stabilesc această legătură.

Ce sfaturi le-ai da persoanelor care vor să vină la o sesiune?

Pentru a veni la o sesiune foto trebuie să ai dorința să creezi ceva frumos. Multe persoane îmi spun că vor veni la ședință după ce vor slăbi, sau după ce își vor cumpăra haine speciale și alte motive legate de aspectul fizic. De aceea le spun că, în primul rând, ceea ce trebuie să faci, e să îți iubești la maximum corpul și să te accepți așa cum ești. Deja modul în care te poziționez în cadru pentru a arăta mai frumoasă, mai subțire și mai fermecătoare este responsabilitatea mea. Eu te voi ajuta să te deschizi ca un boboc de trandafir.

Ai postat pe pagina de Instagram fotografii care au stârnit controverse. Care a fost scopul acestora?

O să încep mai întâi prin a spune că mie în general îmi place Fotografia Nud. Scopul ei nu este să fie vulgar, ci să fie senzual. Consider că fiecare femeie ar trebui să aibă astfel de poze în colecția sa pentru sine.

Fotografia nud este un stil frumos și elegant, care exprimă frumusețea formelor și contururilor corpului femeii. Care transmite expresia emoțională, vulnerabilitatea sau puterea femeii. Aceasta nu trebuie să fie neapărat o fotografie indecentă, ci estetică și artistică, care arată frumusețea feminină. Cred că fiecare persoană are dreptul să se simtă frumoasă și încrezătoare în propriul corp.

Am făcut și am postat astfel de fotografii strict pentru a le arăta oamenilor că nu este nimic criminal în asta și potențialilor clienți că fac fotografie în acest stil și prestez acest serviciu.

Ai comenzi pentru astfel de ședințe?

Desigur, mulți oameni doresc să facă și să aibă astfel de fotografii, doar că se simt rușinați și îngrijorați de moralitatea acestui lucru, având în vedere valorile noastre ca popor. Totuși, îmi doresc să îi ajut pe clienții mei să depășească aceste convingeri și să se vadă din altă perspectivă, să simtă toată frumusețea lor.

Este limpede că ai o mare pasiune pentru munca ta și o atitudine caldă față de clienți. Ce planuri ai pentru viitor?

Cel mai important lucru pentru mine în prezent este să deschid propriul studiou foto. Am găsit deja un spațiu, mi-a rămas doar să-l adaptez și să îl pregătesc pentru a putea începe lucrul.

Orășelul nostru este mic, există mai mulți fotografi. Cum îți menții avantajul în acest mediu competitiv?

Clienții aleg fotograful în funcție de ceea ce văd în portofoliul său și de modul în care acesta îi tratează și îi ajută în timpul ședinței foto: cum îi ghidează în poziționare, cum le ajustează hainele, cum îi ajută din punct de vedere emoțional și psihologic. Toți acești factori ar trebui să fie luați în considerare.

Dacă o persoană alege să meargă la un alt fotograf, mă voi bucura pentru colegii mei. Nu ne fugărim după clienți, ci lucrăm pentru calitate. Încercăm să ne bucurăm și să îi bucurăm pe oameni cu ceea ce facem prin pasiunea noastră.

Fiecare artist, din câte cunoaștem, are momente de lipsă de inspirație, de stagnare. Tu cum îți restabilești resursele când ai burnout?

De obicei, după un sezon în care lucrez mult și simt că sunt epuizată moral și fizic, mă opresc din toate activitățile și îmi permit să mă relaxez și să nu fac nimic timp de 2-3 zile. Acest lucru mă ajută să-mi restabilesc energia. Creez o atmosferă plăcută în jurul meu și de la asta mă încarc cu emoții pozitive și-mi regăsesc inspirația. Apoi, îndrept toată această energie către fotografie.

Multă lume se limitează doar la telefon când vine vorba de fotografie. Care este totuși diferența dintre un telefon mobil și un aparat foto profesional?

Telefonul mobil îți poate oferi o imagine reușită, dar cadrele realizate cu un aparat profesional sunt mai bune, deoarece folosim o lumină suplimentară, iar obiectul este transmis într-un mod complet diferit. De asemenea, un aparat foto profesional oferă mai multe posibilități tehnice pentru redactare ulterioară. Acesta, de asemenea, oferă posibilitatea de a imprima imaginea pe un banner mare, de exemplu.

Așadar, dacă vrei calitate, un rezultat bun, o imagine suculentă și luminoasă, vei folosi categoric un aparat foto profesional. Dar cel mai important aspect care le deosebește, este persoana care fotografiază.

Mulțumesc pentru timpul acordat și pentru că ne-ai povestit despre fotografie din perspectiva ta, ca fotografă. Îți doresc mult succes și sper să continui să împărtășești cu noi munca ta, prin intermediul internetului și proiectelor viitoare.

Articole similare