Publică un anunț
piatasud.md

În Republica Moldova este sărbătorită Ziua Naţională a Vinului

În Republica Moldova este sărbătorită Ziua Naţională a Vinului

Cu sloganul „Eu deVIN sărbătoare” este marcată ediția din acest an a Zilei Naţionale a Vinului, sâmbătă şi duminică, 3-4 octombrie. Cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță, mai mult în mediul virtual, agenda sărbătorii prevede o trecere în revistă a succeselor înregistrate în cei 19 ani de când în Republica Moldova este consemnat acest eveniment, transmite MOLDPRES.

„Ziua Națională a Vinului a devenit deja o tradiție frumoasă și un omagiu adus muncii asidue a viticultorilor și vinificatorilor. Este o muncă nu doar a unui sezon, ci a mai multor ani, începând de la plantarea butaşilor şi până la culesul strugurilor. Din numele Guvernului, aduc sincere mulțumiți tuturor vinificatorilor și viticultorilor pentru că promovați cu mândrie imaginea Republicii Moldova şi vă asigur că vom continua măsurile de susţinere a acestui sector”, a declarat prim-ministrul Ion Chicu, la ceremonia de lansare a evenimentului, desfăşurată la o cramă din Cricova.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Ion Perju, a subliniat că „anul acesta sărbătorim altfel Ziua Națională a Vinului, însă formatul evenimentului va permite consemnarea Zilei Naționale a Vinului în orice colț al lumii, cu un pahar de vin bun și un cuvânt de felicitare pentru vinificatorii Moldovei. Suntem alături de producătorii noştri şi le apreciem succesele, rezultatele frumoase care le-au deschis  drumul spre pieţele internaţionale”.

La rândul său, Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), a relevat că „oricine, oriunde nu s-ar afla, va putea participa la acest eveniment, care este al nostru, comun, și putem sărbători împreună cu milioane de oameni ziua în care ne vom spune „Eu deVIN sărbătoare”! „Sloganul vine să accentueze importanța acestui eveniment pentru noi toți și poartă în sine inițiativa de a continua celebrarea Zilei Naţionale a Vinului, în siguranță, alături de familie și prieteni”, a menţionat şeful ONVV.

Tradiţional, la ceremonia de inaugurare a sărbătorii au fost desemnaţi şi decoraţi cei mai buni producători de vinuri autohtone. Astfel, în an acest an Guvernul a decis să decerneze Marele Premiu în domeniul vitivinicol „Radacini Wines” SRL, „pentru merite deosebite în fabricarea vinurilor de calitate înaltă, propagarea tradiţiilor şi calităţii excelente a vinurilor autohtone, promovarea imaginii Republicii Moldova ca ţară vitivinicolă pe arena internaţională, precum şi pentru contribuția la dezvoltarea turismului vitivinicol moldovenesc”.

Festivalul Vinului din Moldova, ulterior denumit oficial “Ziua Naţională a Vinului”, s-a desfăşurat pentru prima dată în 2002, la iniţiativa preşedintelui de atunci al R. Moldova, Vladimir Voronin. Tradițional, evenimentul are loc în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău și la vinăriile din ţară, în primul weekend din luna octombrie, după recoltarea strugurilor. Festivalul celebrează tradiţiile bogate ale vinificaţiei în Moldova, care datează din secolul al XV-lea. Scopul manifestării constă în promovarea și consolidarea imaginii țării noastre ca un important stat vitivinicol, asigurarea suportului pentru dezvoltarea sectorului, cunoașterea produselor vinicole, facilitarea procesului de includere a Moldovei pe traseele internaționale turistice ale vinului, atragerea investitorilor și turiștilor, sporirea consumului intern de băuturi de înaltă calitate, familiarizarea cu obiceiurile, cultura și tradițiile populare.

Peste 2% din podgoriile de viță-de-vie din lume sunt situate pe meleagurile Moldovei. Republica Moldova se află printre primele 20 de țări producătoare de vinuri, fiind și al 13-lea exportator din întreaga lume. Industria vitivinicolă reprezintă una dintre ramurile-cheie ale economiei ţării noastre, care asigură de-a lungul anilor o pondere în PIB de cca 2 la sută și un venit de cca 9% din cifra totală a exporturilor. În anul 2019, sectorul a exportat mărfuri în valoare de peste 200 milioane de euro. Vinurile moldoveneşti sunt importate de peste 70 de ţări din diferite colţuri ale lumii.

Articole similare