Publică un anunț
piatasud.md

Înregistrarea cetățenilor pe platforma compensatii.gov.md, pentru sezonul rece 2023-2024, a început

Programul „Ajutor la contor”, lansat astăzi, îi vizează pe cetățenii beneficiari de compensații la curent, energie termică și gaz. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a reiterat că plata monetară va constitui 800 de lei, cu o creștere de 100 de lei față de anul trecut.

„În acest an vom avea doua tipuri de compensații, vom avea compensația în factură pe care o cunoașteți foarte bine din anul trecut și vom avea compensația monetară, așa numita APRA, care în acest an a crescut la 800 de lei și aceasta va constitui o plata monetara timp de cinci luni de zile”, a declarat ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Potrivit ministrului Buzu, Guvernul va acorda compensații în factura pentru consumarea gazelor naturale, a energiei termice și a curentului, precum și o plată monetară pentru gospodăriile, care se încălzesc cu lemne sau cărbuni. Compensațiile sunt acordate din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, finanțat din bugetul de stat și din contribuția Uniunii Europene, a Statelor Unite ale Americii și a altor parteneri de dezvoltare.

„Deja al doilea an la rând, UE sprijină Guvernul să ajute gospodăriile vulnerabile să primească compensații la facturile de energie pe durata sezonul rece. Criza energetică provocată de Rusia a afectat puternic țările Uniunii Europene. Cu toate acestea, UE a găsit resursele necesare ca să sprijine Republica Moldova”, a declarat JANIS MAZEIKS, ambasadorul UE în Republica Moldova.

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare va continua să ofere asistență tehnică Guvernului în vederea asigurării tranziției la un sector energetic liber de carbon și de liberalizare a pieței energetice, a afirmat Daniela Gasparikova, reprezentantul PNUD în Republica Moldova.

„Am plăcerea să fiu astăzi aici, cu dumneavoastră, să reconfirm angajamentul PNUD de a avansa împreună în vederea unei tranziții energetice echitabile și juste în Republica Moldova. În contextul dezvoltării economice asta presupune o abordare, care să țintească reducerea vulnerabilității energetice a gospodăriilor”, a spus DANIELA GASPARIKOVA, reprezentanta rezidentă PNUD Moldova.

Pentru a primi compensații, consumatorii casnici trebuie să completeze cererea pe platforma online compensatii.gov.md, personal sau cu ajutorul asistentului social/bibliotecarului, până pe 25 noiembrie, indiferent dacă s-au înregistrat sau nu în anul trecut. În sezonul rece 2023 – 2024 nu vor fi acordate compensații persoanelor, care nu se vor înregistra în sistemul informațional.

Articole similare