Instituțiile publice, îndemnate să utilizeze centralele termice pe biomasă pentru a reduce cheltuielile în sezonul rece

Instituțiile publice, îndemnate să utilizeze centralele termice pe biomasă pentru a reduce cheltuielile în sezonul rece
© Imagine simbol

Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED), în parteneriat cu Ministerul Energiei al Republicii Moldova, lansează campania națională de informare privind importanța utilizării centralelor termice pe biomasă în instituțiile publice. Derulată în perioada septembrie 2024 și martie 2025, campania are ca obiectiv promovarea tranziției către surse de energie sustenabile, cu scopul de a reduce dependența de gazele naturale și de a sprijini economia locală prin utilizarea resurselor regenerabile.

Centralele termice pe biomasă reprezintă o soluție eficientă pentru încălzirea instituțiilor publice, contribuind semnificativ la reducerea emisiilor de carbon, diminuarea impactului negativ asupra mediului și realizarea unor economii considerabile la costurile energetice. Prin adoptarea acestor tehnologii, instituțiile publice din Republica Moldova pot deveni modele de bune practici în utilizarea resurselor energetice locale, sprijinind totodată comunitățile rurale și economia circulară.

Această inițiativă vine în sprijinul instituțiilor publice din Republica Moldova, oferindu-le soluții viabile pentru a reduce costurile energetice și a contribui la protecția mediului. Centralele termice pe biomasă reprezintă o alternativă sustenabilă, care sprijină independența energetică a țării noastre. Ne dorim ca, prin această campanie, să încurajăm instituțiile să adopte soluții moderne, care nu doar că îmbunătățesc eficiența energetică, dar și generează beneficii pe termen lung pentru întreaga societate.” a declarat Ion Muntean, directorul CNED.

Campania se adresează tuturor instituțiilor publice care doresc să reducă costurile energetice, să sprijine economia locală prin utilizarea resurselor regenerabile și să contribuie activ la protecția mediului.

Pe durata campaniei, instituțiile publice vor avea acces la informații și resurse care să le ajute să adopte și să întrețină centralele termice pe biomasă, asigurând o funcționare optimă pentru sezonul de încălzire 2024-2025. Campania va include seminarii, ghiduri practice și sesiuni de consultanță pentru optimizarea utilizării acestor tehnologii.

Pe durata campaniei, dar nu numai, instituțiile publice vor fi informate și li se vor pune la dispoziție resurse care le vor ajuta să adopte și să întrețină centralele termice pe biomasă, asigurând o funcționare optimă pentru sezonul de încălzire 2024-2025. Campania va include seminare, distribuire de ghiduri practice și sesiuni de consultanță pentru optimizarea utilizării acestor tehnologii.

În instituțiile publice din Moldova sunt instalate peste 300 de centrale termice pe biocombustibil solid, cu o capacitate instalată de cca 70 MW. Acestea pot înlocui consumul a până la 20 milioane m3 de gaze naturale pe an sau cca 2% din consumul anual de gaze. Astfel o sumă de cca 20 de milioane de dolari ar putea să rămână în țară, la dispoziția producătorilor locali. De asemenea, utilizarea biomasei în calitate de biocombustibil reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) este instituția publică din subordinea Ministerului Energiei care are misiunea de a coordona și de a organiza activitățile orientate spre asigurarea implementării politicii de stat în domeniile de activitate atribuite, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare pentru finanțarea și promovarea proiectelor și programelor în domeniile respective într-un mod durabil din punctul de vedere al mediului, al schimbărilor climatice, și care să contribuie la creșterea gradului de securitate energetică a țării.

Articole similare