Publică un anunț
piatasud.md

Iulia Barbăneagră – De la pasiune la afacere de succes

Iulia Barbăneagră – De la pasiune la afacere de succes

Iulia Barbăneagră este o antreprenoare pasionată și dedicată, cu o experiență vastă în arta florilor și o înțelegere profundă a industriei floristice.

Transformându-și pasiunea într-o afacere, Iulia creează nu doar aranjamente florale remarcabile, ci și îndrumă o echipă întreagă. Prin abordarea sa, aduce frumusețe și inspirație în viața clienților, evidențiind că florile nu sunt doar obiecte de decor, ci adevărate povești de viață.

Ce te-a determinat să intri în industria florăriilor și să îți începi propria afacere în acest domeniu?

Am primit o invitație în Federația Rusă ( Moscova) pentru a vizita o prietenă , iar în timpul acelei vizite am avut ocazia să cunosc persoane care lucrează în florării. De atunci, mi-am dorit foarte mult să încerc și eu să creez câteva compoziții florale. Am simțit că mă regăsesc cu adevărat în această activitate și am fost captivată de frumusețea lor. Și, iată, aceștia au observat o anumită abilitate în mine și au remarcat că sunt capabilă să ornamentez orice compoziție florală într-un mod frumos. Mi-au propus să devin florist în salonul lor, ceea ce mi-a adus o mare bucurie. Zi de zi, am devenit din ce în ce mai atașată de acea frumusețe exprimată prin ornamentele florale, iar perfecționarea mea a devenit o parte integrantă a rutinei mele zilnice. Fiind înconjurată de floriști profesioniști în acel salon, am avut privilegiul de a învăța lucruri minunate și de a mă dezvolta continuu.

Care a fost prima ta experiență în domeniul floristic și cum te-a influențat aceasta în decizia de a continua pe această cale?

În acel salon de flori, am primit o comandă pentru un buchet mare, de tip bărbătesc, realizat din flori exotice. Nu făcusem niciodată astfel de buchete înainte, însă colegii mei florari m-au încurajat să primesc comanda și să o pregătesc. Chiar dacă nu am spus nimic, m-am pus pe treabă și am creat cel mai drăguț și frumos ornament posibil. Clientul a fost extrem de mulțumit de rezultat. De obicei nici un florar nu este lăudat, dar aceștia mi-au spus ( de parcă a fost o încercare de cel mai principal florist) : Ты нам нужна и ты будешь работать! Și aici am prins un avânt să fac mult mai multe lucruri frumoase.

Fiind plecată în Rusia timp de 12 ani, implicată constant în domeniul floristic, când revenea acasă și vedea cum cei de la piață lucrau cu florile, simțea o dorință puternică să împărtășească cunoștințele ei și să îi învețe cum să modeleze corect florile pentru a obține aranjamente frumoase. Cu toate acestea, Iulia a realizat că fiecare persoană vede această artă a florilor în moduri diferite, iar fiecare își aduce propriul stil și perspectivă în acest domeniu.

Mereu m-am gândit că ceea ce fac pentru străini ar putea fi la fel de benefic pentru comunitatea noastră din Moldova, să aducem frumusețea înapoi acasă, să creăm lucruri minunate și să aducem bucurie celor dragi pe pământurile noastre natale. Apoi, în viața mea a apărut copilul meu, care a devenit motivul principal pentru a rămâne acasă. Acesta a fost momentul în care am încercat să colaborez cu oamenii din Cahul pentru a relua munca mea în domeniul floral.

Am început cu mici compoziții de iarnă și apoi am pregătit o selecție minunată de compoziții, atât mai mici, cât și mai mari, pentru Ziua Îndrăgostiților, un eveniment pentru care aici, în Cahul, nimeni nu realiza astfel de ornamente florale. Majoritatea spuneau că un buchet mai mare de 80 de lei ar fi excesiv. Dar eu le spuneam: „Însă voi ați încercat?” Și astfel, activitatea mea a început practic acum un an. Am lucrat la piață, iar apoi am decis să deschid o mică florărie, în altă parte, sub numele meu. Am reluat și am reactivat paginile mele de Instagram și Facebook, sub numele „IuliaBoutique, pentru a crea și a pregăti lucruri frumoase pentru diverse evenimente.

Ce obstacole sau greutăți ai întâmpinat pe parcursul drumului tău în industria florăriilor și cum ai reușit să le depășești?

Singurul obstacol semnificativ a fost adaptarea oamenilor la conceptul de combinații florale și convingerea lor că există o varietate de compoziții, fie ele mici, medii sau mari, care pot fi create pentru a încânta ochiul și sufletul. Înainte să încep să lucrez cu florile în Cahul, practic nimeni nu realiza buchete mari, cutii cu flori sau coșulețe. A fost necesară o perioadă de timp pentru a-i învăța pe oameni să aprecieze și să accepte aceste tipuri de aranjamente florale, dar odată ce au început să vadă frumusețea și eleganța acestora, au început să le ceară tot mai des.

Care sunt valorile și principiile care ghidează afacerea ta în relația cu clienții și în comunitatea locală?

Felul în care am abordat întotdeauna munca mea a fost cu scopul de a reda frumusețea, nu doar prin ornamente florale, ci și prin serviciul oferit și prin atmosfera creată. Într-un cuvânt, am dorit ca fiecare client să se simtă ca acasă în florăria mea: liber să exploreze, să aleagă dintr-o gamă variată de flori și să primească un ornament frumos, adaptat la dorințele și nevoile sale, pentru orice eveniment. Această dorință de a reda frumosul împreună a fost motorul care a condus fiecare acțiune și fiecare decizie pe care am luat-o în activitatea mea. Este o bucurie să aducem frumusețea în viețile celor din jur și să le oferim experiențe pline de eleganță și rafinament.

Ce te face să te simți mândră în legătură cu realizările și contribuțiile tale în industria florăriilor?

Mă mândresc că am putut să învăț fetele din echipa noastră multe lucruri în domeniul floristic. E important cum începi în acest domeniu și cum te asiguri că totul e bine. Ne bucurăm că munca noastră este apreciată și asta ne încurajează să continuăm să evoluăm!

Cum ai reușit să te diferențiezi într-un domeniu competitiv precum cel al florăriilor și să îți construiești o bază solidă de clienți?

Mereu am considerat că am norocul să întâlnesc oameni la fel de entuziasmați și plini de idei ca și mine. Ne străduim întotdeauna să realizăm lucrările noastre cu grijă și atenție, punând accentul pe prospețimea primară a florilor. Acesta este unul dintre motivele pentru care avem cei mai fideli clienți!

Care sunt planurile tale pentru viitorul afacerii tale și cum vezi evoluția industriei florăriilor în următorii ani?

Timp de 5 ani, am activat într-un spațiu foarte mic, buticul de lângă Librarius, de pe Prospectul Republicii 22. Recent, am deschis a doua filială a florăriei noastre, situată pe Prospectul Republicii 17g. Este o locație mult mai spațioasă care ne permite să creăm multe compoziții florale și să organizăm masterclass-uri pentru copii talentați. Prin aceste activități, ne dorim să cultivăm frumusețea aici, acasă! Așa cum am mai menționat, cred că ar fi minunat să dezvoltăm arta și cultura în acest mic oraș, dar plin de suflet. Putem promova frumusețea prin muzică clasică, prin tablouri pictate de artiștii noștri talentați și prin crearea de ornamente florale cât mai frumoase. Dorim să cultivăm frumusețea în tot ceea ce facem! Am în plan să anunțăm deschiderea Galeriei Florale și să includem o expoziție frumoasă a portretelor create de pictorii noștri talentați. Văd o evoluție frumoasă a florăriei noastre în următorii ani, în colaborare strânsă cu cultura și tot ceea ce este legat de frumusețe!

Iulia Barbăneagră, ne împărtășește care sunt secretele care stau în spatele meseriei de florist:

Să fii florist nu este deloc ușor. Pentru a începe o astfel de activitate, trebuie să fii bine pregătit și să ai cunoștințe detaliate, iar uneori acest lucru poate însemna nopți nedormite. Dar fiecare efort depus merită pentru frumusețea pe care o aducem în viețile celor din jurul nostru. Țin să menționez și să-i mulțumesc soțului meu, deoarece el este practic a doua mână care mereu mi-a fost alături! În orice domeniu alegi să activezi sau să îți dezvolți afacerea, este esențial să știi exact ce îți dorești și să fii pasionat de ceea ce faci, deoarece aceste aspecte te definesc și te caracterizează în mod fundamental.

Articole similare