Publică un anunț
piatasud.md

„La Doina și Mihai”: O afacere de familie care oferă șanse sociale și îmbunătățește infrastructura locală // VIDEO

În ultimii ani, sectorul zootehnic din țară a început să treacă în aria legală de activitate. Se crează întreprinderi sau gospodării țărănești, iar personalul este angajat legal. Aceasta permite antreprenorilor să beneficieze de oportunitățile de finanțare pentru întreprinderi, subvenții de la stat, dar și finanțări nerambursabile.   

SRL „La Doina și Mihai” este o întreprindere din satul Slobozia Mare, raionul Cahul, care gestionează o stână de oi, produce și comercializează un spectru larg de produse cum ar fi carnea de oaie proaspătă brânza de oi, urda, cavarmaua de oaie. Este o afacere de familie gestionată de soții Doina și Mihai Berbec.  

De mulți ani, compania oferă locuri de muncă stabile și condiții decente de viață pentru persoane din diverse categorii sociale, inclusiv cele cu dizabilități sau care se confruntă cu dificultăți de integrare pe piața muncii.

„Antreprenoriatul social, eu cred că este cel mai bun model, pe care îl putem exemplifica în întreprinderea noastră. Noi de fapt suntem o întreprindere socială de inserție, de foarte mult timp, doar că acum am înțeles asta. Avem foarte mulți angajați, de foarte mulți ani, ori cu mici dizabilități, ori persoane care nu le-a angajat nimeni în timpul muncii și nu-i plătim rău, au toate condițiile. Am avut și foști deținuți care nimeni nu-i angaja și s-au încadrat la noi în întreprindere, după o practică au deschis chiar propria afacere de creștere a ovinelor” ne spune Doina Căpățînă. 

Recunoscând o lipsă în infrastructură locală de ambalare, întreprinderea a aplicat cu succes pentru un proiect cu o inițiativă socială. Grantul le-a permis achiziționarea unui aparat de ambalare în vid pentru brânzeturi, un echipament care nu doar le va îmbunătăți propriile operațiuni, ci va fi disponibil și pentru utilizarea altor antreprenori din zonă.

„Această necesitate a venit pentru că la noi în localitate și localitățile vecine unu aveam așa posibilitatea. Deseori avem nevoia să ambalăm cașul de oi, să mergem să participăm la expoziții, dar din cauza că nu erau așa utilaje în împrejurimi – nu aveam așa posibilitate. Acest aparat ne va servi nu doar nouă, dar și antreprenorii din localitate și localitățile vecine” ne-a mai spus Doina. 

Întreprinderea este parte a Clusterului „Bacii Sudului” care adun circa 10 antreprenori din domeniu din regiunea Cahul, iar produsele sale sunt comercializate pe piață cu marca comercială „Mioara Sudului”. Grantul și echipamentul procurat va fi utilizat de către membrii clusterului și alți producători locali. 

„Zootehnia este una dintre cele mai importante activități la momentul actual în țară. Aceasta se confruntă cu o problema foarte mare – lipsa forței de muncă. Antreprenoriatul social este o formulă care ar putea deveni o soluție pentru crescătorii de ovine. Dacă am avea un suport mai larg am putea găsi soluții pentru a rezolva probleme cu impact social” punctează Doina Căpățînă.. 

Modelul lor de afaceri combină cu succes producția agricolă tradițională cu crearea de oportunități sociale, oferind un exemplu inspirațional pentru alți crescători de ovine din regiune.

Precizăm că SRL „La Doina și Mihai” este beneficiara programului de granturi mici lansat de Hub-ul Regional de Afaceri sociale Cahul, pentru inițiativele de antreprenoriat social din raioanele Cahul, Cantemir și Taraclia.  Proiectul de dezvoltare și promovare a antreprenoriatului social este realizat în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie” finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF.

În cadrul programului urmau să fie oferite 10 proiecte de antreprenoriat social, asistență financiară sub formă de echipamente/bunuri/lucrări/servicii, în valoare maximă de  1700 EURO pentru fiecare și 3 adaptări a locului de muncă pentru persoane cu necesități speciale, în valoare maximă de 500 EURO pentru fiecare.

Articole similare