La Cahul a fost lansat proiectul „AI-Oportunități: Către locuri de muncă sustenabile prin Inteligență Artificială”
Asociația pentru Combaterea Izolării Informaționale ECOU a lansat un proiect ambițios care vizează creșterea ratei de angajare și dezvoltarea competențelor digitale AI în rândul grupurilor vulnerabile din 3 raioane din sudul țării: Cahul, Cantemir și Taraclia.
La Conferința de lansare a proiectului, „AI-Oportunități: Către locuri de muncă sustenabile prin Inteligență Artificială”, care s-a desfășurat în data de 18 septembrie 2024, a participat președintele raionului Cahul, Pavel Groza, viceprimara de Cahul, Stela Bădin, șefa STO Cahul ANOFM, Evghenia Dinu, șefa STO Taraclia ANOFM, Garanovschi Tatiana, coordonatoarea IWPR-BREN, Tatiana Chebac, reprezentanți ai societății civile și a mediului academic din mun. Cahul.
Proiectul este implementat de Asociația ECOU în parteneriat cu AO Soluții Comunitare și STO Cahul a ANOFM, în perioada 1 iulie 2024 – 31 ianuarie 2025. Beneficiari ai proiectului vor fi persoane cu statut de șomer, refugiați din Ucraina, persoane cu dizabilități, tineri NEET și alte persoane social vulnerabile din raioanele Cahul, Cantemir și Taraclia.
Printre principalele rezultate ale proiectului se numără:
- Creșterea cu cel puțin 25% a ratei de angajare a beneficiarilor instruiți în domeniul inteligenței artificiale (AI) în următoarele 12 luni.
- Instruirea a minimum 100 de beneficiari din domeniul AI până la finalul proiectului, cu competențe relevante pentru piața muncii.
- Formarea a cel puțin 10 angajați ai STO Cahul, STO Cantemir și STO Taraclia în AI predarea și facilitarea cursurilor de AI.
- Crearea unei platforme online cu peste 50 de resurse educaționale accesibile beneficiarilor.
„Proiectul „AI-Oportunități: Către locuri de muncă sustenabile prin Inteligență Artificială” își propune să deschidă noi perspective pentru persoanele defavorizate aflate în căutarea unui loc de muncă, oferindu-le competențe digitale de bază și de utilizare a instrumentelor de Inteligență Artificială. În abordarea echipei de proiect, Inteligența Artificială este o oportunitate de a crea un viitor sustenabil și incluziv”, a declarat managera proiectului, Natalia Ponomariov.
Principalele rezultate vizate sunt crearea unui curriculum adaptat pentru grupuri vulnerabile, instruirea a peste 100 de beneficiari și platforma educațională online care va cuprinde înregistrări video ale sesiunilor de instruire, peste 50 de materiale didactice și un ghid de bune practici pentru instruirea acestor grupuri.
„Noi suntem cei care acționăm ca intermediari în acest proces, iar Inteligența Artificială devine o resursă valoroasă pentru noi. Aceasta reprezintă o inovație pe piața muncii, care poate aduce beneficii semnificative. Grupurile noastre țintă, cum ar fi șomerii și cei care caută un loc de muncă, vor fi, de asemenea, printre principalii beneficiari. Sunt convinsă că vom avea un parteneriat de succes, prin care vom obține instruire și formarea necesară a formatorilor. Este responsabilitatea noastră să integrăm cât mai multe persoane pe piața muncii și să creăm oportunități prin intermediul acestor noi tehnologii”, a declarat Evghenia Dinu, directoarea Agenției Forței de Muncă Cahul.
Activitățile proiectului includ dezvoltarea unui curriculum de instruire personalizat în Inteligența Artificială, formarea formatorilor și crearea unei platforme educaționale online.
„Misiunea noastră principală este de a pregăti specialiști calificați, capabili să se adapteze cerințelor pieței muncii. Sistemul nostru educațional a fost creat pentru a facilita accesul elevilor, în special celor din domeniul educației, către piața muncii și pentru a le oferi competențe relevante. Cred că introducerea inteligenței artificiale în curriculum ar îmbunătăți pregătirea elevilor, oferindu-le nu doar competențe de bază, ci și abilități digitale avansate. Această tehnologie nu doar că ușurează accesul la informații, dar poate schimba modul în care elevii interacționează atât cu materialele educaționale, cât și cu profesorii”, a spus Tatiana Zbîrciog, directoarea colegiului industrial pedagogic Iulia Hașdeu
Deși suntem încă în urmă cu procesul de digitalizare, nu putem ignora evoluțiile care au loc la nivel global. Este important să ne străduim să ținem pasul cu aceste schimbări. Inteligența artificială este deja foarte utilizată și, după cum s-a adaptat rapid la nevoile actuale, a devenit o unealtă de care nu ar trebui să ne temem. Indiferent dacă suntem sau nu pregătiți, aceasta va continua să existe, iar dacă o ignorăm, nu vom putea beneficia de avantajele pe care le poate oferi. În schimb, ar trebui să explorăm modul în care ne poate îmbunătăți viața, fie în administrația publică locală, la școală, în educație sau chiar în familie. Am aflat despre inteligența artificială destul de târziu, dar mă bucur de aceste inițiative, mai ales ca reprezentant al administrației publice, responsabil cu digitalizarea. Aceste tehnologii vor ajuta la capacitarea resurselor umane de care avem nevoie pentru a ocupa funcțiile esențiale, iar inteligența artificială ne va oferi un sprijin semnificativ în acest proces”, a menționat Stela Bădin, viceprimara municipiului Cahul, responsabilă pe digitalizare.
Proiectul își propune să faciliteze integrarea tehnologiilor emergente în comunitățile vulnerabile, promovând echitatea accesului la competențe digitale avansate și creând oportunități de angajare sustenabilă pentru grupurile dezavantajate.
„Mă bucur să mă aflu acasă și la evenimentul nostru de astăzi, încercăm să dezvoltăm capacitățile organizațiilor și să le facem mai reziliente în fața diverselor riscuri, prin finanțarea proiectelor și a ideilor inovatoare. Anul acesta sprijinim parteneri foarte diverși. De exemplu, printre prietenii noștri Inteligența Artificială este adesea numită în glumă „roboței”. Un stereotip frecvent întâlnit este că acești „roboței” ne vor lua locurile de muncă. Însă, aici ne propunem să combatem acest mit și să promovăm colaborarea cu această tehnologie ca un instrument valoros. Inteligența Artificială nu ar trebui privită ca o amenințare, ci ca o unealtă care poate să ne îmbunătățească productivitatea și eficiența. Inteligența Artificială poate prelua sarcinile repetitive și consumatoare de timp, permițându-ne să ne concentrăm pe activități care necesită creativitate, gândire critică și empatie – calități care rămân, în esență, umane. Este vorba despre o schimbare a modului în care lucrăm, nu despre pierderea locurilor de muncă. Prin parteneriatele noastre, dorim să le arătăm oamenilor cum pot folosi aceste tehnologii pentru a crea noi oportunități, a dezvolta noi abilități și chiar a deschide drumuri către noi domenii profesionale. Inteligența Artificială nu doar că poate coexista cu forța de muncă umană, dar poate amplifica potențialul nostru în multiple domenii, de la educație și sănătate până la administrația publică și sectorul privat”, a declarat Tatiana Chebac, reprezentantă IWPR.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „AI-Oportunități: Către locuri de muncă sustenabile prin Inteligență Artificială”, finanțat printr-un grant oferit de Institutul de Raportare despre Război şi Pace (WPR) cu sprijinul Guvernului Regatului Unit. Opiniile, constatările și concluziile menționate în acest material aparțin autorilor şi nu reflectă neapărat pe cele ale IWPR sau ale Guvernului Regatului Unit.