Maia Sandu a trasat prioritățile politicii externe pentru 2025 într-o videoconferință cu ambasadorii Republicii Moldova

Maia Sandu a trasat prioritățile politicii externe pentru 2025 într-o videoconferință cu ambasadorii Republicii Moldova

Președinta Maia Sandu a stabilit direcțiile prioritare ale politicii externe pentru anul viitor în cadrul unei videoconferințe cu ambasadorii Republicii Moldova, subliniind importanța promovării intereselor cetățenilor și sprijinirea dezvoltării economice a țării.

Politica externă, a punctat șefa statului, trebuie să răspundă direct nevoilor oamenilor, fie că locuiesc în țară sau peste hotare.

„Aderarea la Uniunea Europeană este prioritatea primordială a politicii externe, reconfirmată și de cetățeni prin vot la referendumul constituțional. Progresul în negocierile de aderare este esențial pentru viitorul Republicii Moldova”, a declarat șefa statului.

Președinta a mai subliniat că: „Pe acest drum, este important să livrăm rezultate imediate pentru oameni și mediul de afaceri, precum eliminarea permanentă a cotelor pentru exporturile agricole în Uniunea Europeană, aderarea la Zona unică de plăți în euro (SEPA) și reducerea tarifelor la roaming”.

Prioritățile includ și accelerarea debursării fondurilor europene din planul de investiții de 1,8 miliarde de euro oferit de Uniunea Europeană. Acest Plan de Creștere pentru Moldova va contribui la dezvoltarea economiei prin investiții în infrastructură și sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii, și la crearea locurilor de muncă. 

Șefa statului a cerut ambasadorilor să se implice activ în promovarea diplomației economice: să contribuie la atragerea investițiilor strategice în sectoare de producere, agricultură modernă, energie verde și tehnologiile informaționale și să negocieze noi acorduri de liber schimb, care să extindă accesul produselor moldovenești pe piețele externe.

În relațiile cu diaspora, Președinta Maia Sandu a solicitat accelerarea negocierilor pentru semnarea acordurilor bilaterale privind recunoașterea permiselor de conducere cu România, Italia, Marea Britanie și Emiratele Arabe Unite, precum și finalizarea acordurilor de protecție socială cu Franța, Canada, Israel și Elveția. Totodată, extinderea rețelei consulare, prin deschiderea unei ambasade la Astana și a două consulate în Statele Unite ale Americii, la Chicago și Sacramento, va face ca serviciile consulare să fie mai accesibile pentru moldovenii din afara țării.

În domeniul securității și rezilienței, prioritățile includ consolidarea cooperării cu partenerii europeni și internaționali pentru a crește capacitatea Republicii Moldova de apărare și gestionare a provocărilor de tip hibrid, inclusiv cele din domeniul energetic. Totodată, participarea Moldovei în misiuni de menținere a păcii și sprijinirea altor state în situații de urgență reflectă angajamentul țării noastre pentru stabilitate și securitate regională.

Președinta a apreciat sprijinul extern atras, care a permis implementarea unor proiecte importante din cadrul Programului „Satul European”, extinderea Programului Național de Împădurire, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii și compensarea costurilor energetice pentru consumatori în iernile anterioare.

Șefa statului a salutat rezultatele concrete ale politicii externe care au adus beneficii directe cetățenilor moldoveni: deschiderea a 20 de rute aeriene noi, recunoașterea permiselor de conducere cu Spania, Israel, Franța și Grecia, semnarea acordurilor privind securitatea socială cu Italia, Spania și Letonia, precum și creșterea exporturilor agricole în UE prin ridicarea cotelor pentru șapte produse.

Președinta Maia Sandu a subliniat și rolul diplomaților la buna desfășurare a alegerilor și a referendumului constituțional din toamna anului 2024, oferind astfel cetățenilor stabiliți în străinătate posibilitatea de a-și exprima votul și de a-și aduce contribuția la consolidarea democrației și a parcursului european al țării.

Articole similare