Publică un anunț
piatasud.md

Milioane de euro pentru Cahul din partea Uniunii Europene

Milioane de euro pentru Cahul din partea Uniunii Europene

Două raioane, Ungheni și Cahul ar urma să beneficieze de o finanțare în valoare de 10 milioane de euro pentru implementarea unor proiecte de combatere a violenței față de femei și copii, dar și pentru promovarea egalității de gen.

În acest sens, Proiectul de Lege cu privire la acordul de finanțare între Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană „Suport pentru acordul de asociere Moldova-UE”, a primit aviz pozitiv miercuri, din parte Comisiei Economie, buget și finanțe.

Cele 10,7 milioane euro sunt finanțate în proporție de 9,25 milioane de euro din partea UE, 250 mii euro din partea ONU FMEI, iar 1,2 milioane de euro sunt aportul Republicii Moldova pentru a participa la programele UE. Este de menționat că 50% din aportul Republicii Moldova vor fi rambursate ulterior.

Conform proiectului de lege se prevăd un șir de acțiuni în raioanele Cahul și Ungheni, în scopul promovării egalității de gen între femei și bărbați și combaterea violenței față de femei și copii. Proiectul se va aplica pe parcursul a 60 de luni cu o perioadă suplimentară de doi ani pentru finalizarea acestuia.

Banii din finanțare vor merge pentru instruirea aleșilor la nivel local pentru ca aceștia să sprijine autoritățile locale în vederea creșterii cunoștințelor ce ține de promovarea egalității de gen între femei și bărbați.

Totodată, vor fi instruite organele abilitate locale, asistenții sociali și lucrătorii medicali, în domenialul politicilor ce țin de combaterea violenței față de copii și femei.

Se propune crearea unui mecanism de recuperare a victimelor violenței sexuale. În cadrul programului, se vor întreprinde măsuri de încadrare în câmpul muncii și în mediul social al victimelor violenței. Acțiunile includ și lecții tematice în școli, unde elevii vor fi familiarizați cu tematica violenței față de copii.

Banii vor fi repartizași în tranșe treptate către ONG-uri abilitate ce urmează să fie selectate. Totodată, se prevede formarea unei comisii ce va urmări implementarea programului.

Cele două raioane au fost selectate în baza unei practici anterioare de implementare a programelor europene. În cazul unei aplicări de succes, practica va fi extinsă și pentru alte raioane ale Republicii Moldova.

sursa: agora.md

Articole similare