Publică un anunț
piatasud.md

Ministra Sănătății spune când va începe construcția unui spital regional la Cahul

Ministra Sănătății spune când va începe construcția unui spital regional la Cahul

Ministra sănătății a venit cu mai multe informații privind procesul de construcție a 2 spitale regionale la Cahul și Bălți, în cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi.  

Construcția acestor 2 spitale vor fi finanțate de către 2 bănci străine: Banca Europeană pentru Investiții și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. 

Potrivit Alei Nemerenco, pentru construcția Spitalului regional Cahul este nevoie mai întâi de elaborat un studiu de prefezabilitate care va prelucra toate datele statistice cu referire la morbiditate, incidența bolilor, fluxurile de pacienți, numărul de paturi, ar urma să fie efectuate calculele tehnice pentru a vedea costurile unui asemenea spital.

„Cahul va întârzia puțin, trebuie să finalizăm studiul de prefezabilitate. Au fost identificate terenurile în doar jumătate de an. Avem un plan foarte consistent, încercăm cumva să ne adaptăm și să ne mișcăm repede” a menționat Ministra. 

Totodată, potrivit Alei Nemerenco, costurile pentru realizarea studiilor  de prefezabilitate se ridică la 1 milion de euro, cheltuieli acoperite d bun grant.   

În anul 2023 ar urma să demareze procesul de proiectare, iar spitalele regionale să presteze servicii de înaltă performanță care sunt disponibile doar la Chișinău:  neuro-chirurgie, cardeo-chirurgie, chirurgie endovasculară, desconcentrarea serviciilor oncologice. 

Spitalul din Cahul va acoperi necesitate pentru 120 mii persoane, locuitori ai zonei de sud a țării. 

La moment Ministerul Sănătății identifică posibilități de formare a medicilor care vor activa în spitalele raionale, iar potrivit Ministrei, unii specialiști ar urma să fie detașați de la instituțiile medicale din Chișinău, iar alții specializați peste hotare.  

Articole similare