Publică un anunț
piatasud.md

Miniștrii Agriculturii din R. Moldova şi România au identificat soluții pentru problemele agricultorilor din ambele țări

Miniștrii Agriculturii din R. Moldova şi România au identificat soluții pentru problemele agricultorilor din ambele țări
© Imagine simbol

Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, în cadrul vizitei de lucru în România a dialogat cu omologul său, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu. Întâlnirea a avut loc în contextul provocărilor cu care se confruntă agricultorii din ambele țări, cauzate de secetă și alte calamități naturale, și a avut ca scop identificarea soluțiilor eficiente pentru sprijinirea acestora, transmite MOLDPRES.

În acest context, Vladimir Bolea a propus crearea unui program comun cu România pentru implementarea și modernizarea infrastructurii de irigare din Republica Moldova, un proiect important pentru asigurarea unei producții agricole durabile în contextul schimbărilor climatice. În cadrul discuțiilor, a fost abordat și subiectul sprijinului pe care România îl poate oferi R. Moldova în ceea ce privește furnizarea de motorină și material semincer pentru culturile de toamnă și primăvară. Această solicitare vine în contextul necesității de a asigura continuitatea activităților agricole în condiții optime, în ciuda dificultăților cauzate de secetă.

Un alt subiect important a fost dezvoltarea unui Registru al Fermierilor în Republica Moldova, în format electronic, care să faciliteze gestionarea și monitorizarea activităților agricole. S-a convenit ca acest proiect să fie dezvoltat în colaborare cu instituțiile relevante din ambele țări, incluzând Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică din Republica Moldova și Serviciul de Telecomunicații Speciale din România.

În ceea ce privește irigarea cu apă subterană, miniștrii au convenit să colaboreze strâns pentru implementarea celor mai bune practici în acest domeniu. În acest sens, se va organiza o vizită a specialiștilor moldoveni în România, la Iași, pentru a se familiariza cu soluțiile de irigare utilizate acolo. Vicepremierul Vladimir Bolea și-a exprimat interesul față de modelul Casei Române de Comerț Agroalimentar și a propus preluarea acestei experiențe pentru a extinde acest concept și pe teritoriul Republicii Moldova, cu scopul de a facilita accesul producătorilor moldoveni pe piața europeană.

În R. Moldova, fenomenele climatice extreme au compromis culturile înființate în primăvara anului 2024, în special porumbul și floarea-soarelui, iar fermierii moldoveni au depus cereri de constatare a pagubelor produse de seceta pedologică în vederea obținerii despăgubirilor. În acest scop, Guvernul de la Chișinău va aloca 100 milioane de lei pentru compensarea pierderilor fermierilor.

De asemenea, suprafețe extinse din România au fost grav afectate de seceta severă din primăvara și vara anului 2024, ceea ce a dus la pierderi considerabile de venituri pentru producătorii agricoli, punând în pericol viabilitatea economică a fermelor și securitatea alimentară a țării. Şi în România există necesitatea unor măsuri excepționale de compensare a fermierilor, însă statutul de țară europeană asigură contextul de a face solicitări directe la Comisia Europeană.

Articole similare