Ministrul Culturii, Sergiu Prodan a vizitat „Cel mai bun sat turistic” din lume, satul Văleni

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan a vizitat „Cel mai bun sat turistic” din lume, satul Văleni

Patrimoniu cultural – resursa  de bază în turismul rural este tema unui eveniment organizat sâmbătă la Văleni, Cahul, destinație recunoscută, în premieră pentru Republica Moldova,  „Best Tourism Villages” (Cele mai bune sate turistice) ediția 2023, într-o competiție internațională la care s-au înscris 260 de localități din 60 de țări. 

Premiul pentru cele mai bune sate turistice din lume a fost înmânat satului Văleni în cadrul celei de-a 25-a Adunări Generale a Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO), la Samarkand, Uzbekistan.

Participanții la conferința de la Văleni, pe 20 aprilie, printre care ministrul Culturii, Sergiu Prodan, reprezentanți ai Oficiului Național al Turismului (ONT), ai Agenției Naționale a Turismului Intern și Receptor (ANTRIM), ai Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI) au abordat strategii și abilități de sprijin a inițiativelor reziliente, în baza experienței satului Văleni și a regiunii Cahul, în genere.

Au trezit discuții și dezbateri rapoartele: „Elementele culturale identitare ale neamului românesc – firul de aur în covorul neamului – turismul rural”, „Oportunități și posibilități pentru inițierea , dezvoltarea afacerilor turistice  în contextul noilor tendințe în digitalizare, inovare, adaptabilitate”; „Conexiunea  între traseele turistice locale – BTV Văleni cu EMD „Lunca Prutului de Jos”, Clusterul turistic „Via-Cahul” și cele naționale”; „Marketing și promovare a destinațiilor turistice în contextul recunoașterii internaționale”.

Sergiu Prodan a vorbit celor prezenți despre platforma interministerială de coordonare a activităților pe filiera turismului, angajament asumat recent de patru ministere, care și-au propus să abordeze complex dezvoltarea economică locală, caracterizată prin inițierea și dezvoltarea unui parteneriat durabil dintre autoritățile publice locale, diferite asociații profesionale, sectorul universitar, comunitatea donatorilor și mediul de afaceri local.

„Prin numeroase activități și programe derulate în ultimii ani, prin zeci și sute de evenimente, am demonstrat că țara noastră are un mare potențial turistic. Iar turismul înseamnă atât valorificarea bogăției culturale și naturale a zonelor vizitate, cât și dezvoltarea lor socială și economică.

Pentru Ministerul Culturii, promovarea turismului în regiuni, în satele și orașele din Moldova e o prioritate, el aducând un nou suflu în localitățile noastre și contribuind la dezvoltarea lor economică și socială. 

Vom continua cu tenacitate acest demers, iar angajamentul de azi, cu certitudine, ne va fi de un real folos în impulsionarea turismului din țara noastră.” – a declarat ministrul.

Articole similare