Moldova este printre fruntașii dezvoltării energiei electrice regenerabile
Timp de 1 an de zile, puterea instalată a centralelor electrice care produc energie din surse regenerabile s-a dublat și constituie la moment circa 343 MW, relatează știri.md.
Conform secretarului de stat de la Ministerul Energiei, țara noastră este printre fruntașii dezvoltării energiei electrice regenerabile. Avem cel mai mare ritm de creștere a capacităților noi instalate: 120 MW la sfârșitul anului 2021, 172 MW in 2022 și acum 343 MW la sfârșit de 2023.
Pentru a facilita dezvoltarea surselor de energie electrică regenerabilă, în baza unui studiu de sistem detaliat, autoritățile statului au promovat creșterea de 6 ori (de la 20 MW la 120 MW) a cotelor de capacitate pentru instalații solare fotovoltaice montate pe terenurile agricole, a fost majorată de 3 ori (de la 5% la 15%) limita de capacitate pentru mecanismul contorizării nete, și a fost simplificată procedura de racordare la rețea (reducerea termenilor de la 30 zile la 10 zile) a instalațiilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile instalate la consumatorii casnici.
Raportat la consumul final al anului 2023, avem o pondere a energiei electrice din surse regenerabile de 16,8%. Ținta stabilită la nivel de țară către anul 2030 privind ponderea energie electrice regenerabile constituie 30% și este indicată în Planul Național Integrat privind Energia și Clima, care a fost prezentat public vineri de către Ministerul Energiei și Ministerul Mediului. Putem mai mult, dar pentru aceasta avem nevoie stringent de capacități de echilibrare – instalații flexibile de generare pe bază de gaze naturale și baterii de stocare.
În sistemul electro-energetic pot fi integrate mai multe capacități de generare a energiei electrice regenerabile, dar pentru aceasta este nevoie de a consuma mai multă energie electrică – să facem „electrificarea”. De exemplu în loc de încălzirea cu gaze naturale – încălzirea cu energie electrică (pompe de căldură / aparate de aer condiționat), în loc de transport cu motorină – transport electric.