Publică un anunț
piatasud.md

Moldovenii care muncesc legal în Grecia, din 1 ianuarie, beneficiază de pensie din acest stat

Moldovenii care muncesc legal în Grecia, din 1 ianuarie, beneficiază de pensie din acest stat

Cetățenii Republicii Moldova care muncesc legal în Grecia pot beneficia de pensii la atingerea vârstei de pensionare din partea statului elen, după ce acordul în domeniul protecției sociale semnat între Republica Moldova și Republica Elenă, a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023, transmite Vocea Basarabiei.

Acordul în domeniul securităţii sociale a fost semnat la Chișinău la 8 septembrie 2021.

Acordul dat stabileşte cadrul de garanţii în domeniul asigurărilor sociale pentru lucrătorii migranţi din ambele state care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate legală de muncă şi în prezent domiciliază pe teritoriul unuia din statele contractante.

Conform Acordului, cetăţenilor Republicii Moldova precum şi cetăţenilor Republicii Elene li se garantează dreptul la o pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaş, pensie de dizabilitate cauzată de o afecţiune generală, pensie şi indemnizaţie de dizabilitate determinată de un accident de muncă sau o boală profesională din partea statului unde a lucrat legal. 

Astfel, persoanele asigurate vor avea posibilitate să beneficieze de pensie indiferent de locul unde vor domicilia în viitor, fiecare stat aplicând legislaţia naţională în domeniu stabilirii prestaţiilor sociale, pensia fiind transferată lunar beneficiarului pe teritoriul statului în care acesta domiciliază la moment.

În prezent, Republica Moldova implementează prevederi ale 14 acorduri internaționale în domeniul securităţii sociale bazate pe principii de proporţionalitate, semnate cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia, Republica Belarus.

Totodată, la momentul actual sunt implementate acorduri similare cu Republica Italiană și Regatul Spaniei.

Articole similare