Publică un anunț
piatasud.md

O judecătoare de la Cahul a fost eliberată din funcție în urma mai multor petiții anonime

O judecătoare de la Cahul a fost eliberată din funcție în urma mai multor petiții anonime

Magistrata Inga Gorlenco, care urma să fie numită în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, a fost eliberată din sistem. Decizia a fost luată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), după ce președintele în exercițiu, Igor Dodon, a refuzat să semneze decretul de numire. Mărul discordiei – mai multe petiții, unele anonime, scrise pe numele judecătoarei în adresa mai multor instituții, transmite agora.md

„Toate plângerile sunt trase la indigo. Toate au același conținut. Când s-au verificat autorii acestor plângeri, atât de inspecția judiciară, cât și de Serviciul Informații și Securitate, ei au scris dezmințire, precum că nu au scris aceste plângeri. Este o tactică a unei persoane sau a unui grup de persoane care vede așa rezolvarea unei probleme. Nu văd care e miza acestor plângeri. Prima plângere a fost depusă în septembrie 2019, apoi în iunie 2020, înainte de a a-mi expira mandatul. Au fost scrise patru plângeri din numele unor persoane care nu există”, a declarat Inga Gorlenco în fața membrilor CSM. 

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, care e membru din oficiu, a menționat că plângeri anonime pe numele judecătoarei au ajuns și la Procuratură. „Am solicitat informații de la procurorul din Cahul. A confirmat o poziție pozitivă în privința dumneaei”, a spus acesta. 

„Și eu am consultat judecători, au o opinie pozitivă”, a adăugat membra CSM Nina Cernat. 

Chiar și așa, majoritatea a înclinat balanța spre poziția șefului statului, care crede că magistrata nu ar avea o reputație ireproșabilă. 

Cu șapte voturi pro și patru împotrivă, CSM a respins cererea judecătoarei privind înaintarea repetată a propunerii de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Respectiv, pe masa președintelui va ajunge propunerea de eliberare din funcție a magistratei.

Articole similare