Publică un anunț
piatasud.md

PAS și PSRM despre coalițiile din raioane: la nivel local primează interesele locale

PAS și PSRM despre coalițiile din raioane: la nivel local primează interesele locale

În raioane au fost create diverse coaliții pentru că la nivel local oamenii se cunosc și primează interesele locale. Astfel comentează deputații Partidului Acțiune și Solidaritate și cei ai Partidului Socialiștilor alianțele dintre cele două formațiuni la nivel local. Potrivit reprezentanților celor două entități politice, în cazul creării coalițiilor la nivel local, nu poate fi vorba de trădare, ci de responsabilitate în fața alegătorilor, transmite jurnal.md

Potrivit liderului Partidului Social Democrat Moldova, Iurie Ciocan, în 8 consilii raionale au fost create alianțe exclusiv între PAS și PSRM, fiind vorba despre Anenii Noi, Cahul, Drochia, Dubăsari, Sângerei, Soroca, Șoldănești și Ștefan Vodă. Socialistul Grigore Novac recunoaște că alianțele la nivel local sunt pestrițe, iar coalițiile PAS-PSRM nu presupun o înțelegere tacită și la nivel național, notează IPN.

„La Telenești partidul Renaștere a susținut PAS-ul. La Orhei a fost un fel de nuntă. În unele raioane matematic altfel nu-i posibil. Acolo sau are loc dizolvarea și organizarea unor alegeri repetate sau crearea unei coaliții. Sunt coaliții și cu PAS, cu Chicu, la Florești chiar cu Nichiforciuc. Dacă faceți o analiză la nivel național, coalițiile sunt foarte diferite, pentru că altfel nu e posibil”, a spus deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Grigore Novac, în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova. 

Și deputatul PAS, Oazu Nantoi, spune că alianțele la nivel local au fost create pentru a răspunde intereselor cetățenilor din raioane, fără a ține cont de doctrina fiecărei formațiuni. 

„La nivel local oamenii se cunosc și aceste coaliții care se creează se bazează pe interesele locale. La nivel local nu se aderă la Alianța Nord-Atlantică, la nivel local nu se declară război Rusiei. Acolo oamenii rezolvă probleme locale și aceste coaliții sunt necesare pentru ca puterea locală să fie una funcțională și responsabilă. Nouă, ca societate, ne place să ne creăm dușmani pe loc drept. La nivel local nu-i vorba de trădări, e vorba de responsabilitatea în fața alegătorilor la nivel local”, a spus deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Oazu Nantoi. 

În urma alegerilor locale generale din noiembrie 2023, cele mai multe mandate de consilier raional și municipal le-a obținut Partidul Acțiune și Solidaritate – 357 și Partidul Socialiștilor – 256 de mandate. De asemenea, PAS deține majoritatea în patru consilii raionale: Călărași, Criuleni, Ialoveni și Strășeni, iar PSRM – în trei: Briceni, Dondușeni și Ocnița.

Articole similare