Pe 22 aprilie este marcată Ziua Pământului!

Pe 22 aprilie este marcată Ziua Pământului!

În fiecare an, la 22 aprilie, se sărbătorește Ziua Pământului/Earth Day, inițiată în Statele Unite ale Americii, într-o perioadă în care a început să se vorbească din ce în ce mai des despre mediul înconjurător. În Republica Moldova, Ziua Pământului este marcată din 1990.

Potrivit Agenției de Mediu, în ţara noastră, dependența mare de sectorul agroalimentar impune reducerea amprentei ecologice a activității economice și umane și managementul eficient al resurselor naturale naționale. Or, acțiunile realizate cu această ocazie includ activități de salubrizare, plantare, amenajare a teritoriului, ore ecologice desfășurate în școlile din ţară, activități de informare, concursuri etc.

„Se insistă asupra soluțiilor care permit eliminarea, sau cel puţin minimizarea efectelor negative ale activităților oamenilor. Aceste soluții prevăd reciclarea materialelor, conservarea resurselor naturale, precum petrolul şi energia, interzicerea folosirii produselor chimice, dăunătoare şi oprirea distrugerii habitatelor fundamentale şi protejarea speciilor de animale şi plante amenințate cu dispariția”, conform Agenţiei de Mediu.

Ecologiștii afirmă că, pentru a contribui la protejarea mediului înconjurător, este nevoie ca industriile și afacerile să adopte o producere eficientă din punct de vedere al resurselor și să partajeze responsabilitatea pentru eliminarea deșeurilor și poluanților toxici; fiecare cetățean să conștientizeze responsabilitatea cu privire la consumul de bunuri economice și resurse naturale și să reducă generarea deșeurilor; toți actorii să colaboreze în lanțul de producere-consum prin care se poate salva, conserva resursele naturale și reduce prejudiciul ecologic cauzat de creșterea economică etc.

„Fiți susținători activi ale acțiunilor de împădurire și de ecologizare a teritoriilor; semnalați orice problemă legată de mediu atunci când le întâmpinați și nu plecați cu ideea că oricum nu le va rezolva nimeni; încercați să fiți un exemplu pentru persoanele din jurul vostru și să aveți un comportament adecvat când ieșiți în mediul natural”, îndeamnă Agenţia de Mediu.

Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl arăta față de mediu și a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetățeni americani, în marea lor majoritate tineri și foarte tineri. După două decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorința de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre, iar în anul 2009, Organizația Națiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ și expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, durabilă pentru un viitor curat și mai verde.

Articole similare