Pensiunea Casa Bunicii – afacere în turism rural, inițiată cu suportul UE // VIDEO

Satul Văleni din raionul Cahul se dezvoltă drept centru turistic regional. Pe lângă accesul la zona pitorească a Lacului Beleu, în Văleni se dezvoltă cu pași rapizi infrastructura turistică. 

În luna iunie, satul Văleni va mai avea o pensiune care va putea caza turiștii – pensiunea „Casa bunicii”. De fapt este o casă bătrânească care nu a fost lăsată să degradeze dar reamenajată pentru a putea găzdui turiști. 

Inițiativa aprține Nicoletei Ciobanu, care și-a îndemnat mama să aplice la Programul de granturi lansat de GAL Lunca Prutului de Jos din fondurile oferite de Uniunea Europeană.   

„Recent am finisat facultatea și ne-am întors cu soțul în Republica Moldova și am încercat să reabilităm oarecum casa bunicii în scop turistic. Am zis că noi trebuie să facem ceva ca să nu să se dărâme casa. Am făcut deja două dormitoare unde putem caza deja 6 persoane, am restabilit casa și am adaptat-o condițiilor moderne de trai cu toate că am păstrat elementele autentice” ne-a declarat Nicoleta.

De profesie este medic, a finisat universitatea la București. Soțul, Nicolae, tot este originar din raionul Cahul, din satul Crihana Veche. La București a studiat tehnologiile informaționale. Acum lucrează împreună pentru a pregăti pensiunea pentru a găzdui primii turiști.  

„Sperăm că la începutul verii să fim gata să primim turiștii. Fiind implementat proiectul în perioada iernii a fost complicat să facem reparații pe afară, să amenajăm spațiul exterior, de asta va ma dura puțin cu pregătirea. Văleni face parte din Regiunea ”Lunca Prutului de Jos” și sunt mai multe obiective turistice cum sunt Colinele de Aur, Drumul lui Petru Rareș, etc. Mai există pensiuni dar noi am vrut să venim cu ceva nou, am vrut să aducem o casă bătrânească construită cu 60 de ani în urmă care poate fi locuită” ne-a mai spus Nicoleta.

Nicolae ne-a făcut și o mică excursie prin casa care atinge 60 de ani. Tinerii au reușit să păstreze mai multe elemente „moștenite” de la bunici.

Această ușă autentică are inițialele foștilor proprietari P și G , anul în care a fost construită în 1961. Două elemente caracteristice moldovenilor: rîndunica și strugurii de poamă….Un dulap găsit în casă, l-am reabilitat și i-am conferit o nouă utilizare… Intrând în camera asta puteți observa soba care este utilizabilă. Toată iarna în procesul reparației ne-am încălzit cu ea pentru că casa nu era dotată cu sistem de încălzire pe gaz. Bunica Clava a fost croitoreasă și asta e o mașină de cusut la care această a realizat multe lucrări” ne spune Nicolae.  

Tinerii spun că le place să călătorească, să descopere locuri noi, să facă cunoștință cu noi culturi, iar experiența care a dobândit-o călătorind ia ajutat în proiectul acesta.

A.O. Cahul „2030” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru Raionul Cahul”. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ

Articole similare