Publică un anunț
piatasud.md

Peste 17 mii de moldoveni suferă de HIV

Peste 17 mii de moldoveni suferă de HIV

În Republica Moldova circa 17 mii de persoane sunt infectate cu HIV, dintre care doar 11 297 persoane își cunosc statutul. Datele au fost făcute publice de Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul marcării Zilei mondiale de comemorare a persoanelor decedate de SIDA, comunică MOLDPRES.

Potrivit ANSP, cu acest prilej, până la finele lunii mai, se desfășoară Campania socială cu sloganul „Nu te lăsa dus de val. Testează-te la HIV!”. Campania are loc cu suportul financiar al Fondului Global și UNAIDS Moldova. Aceasta include o serie de evenimente și activități cu privire la importanța testării HIV, cunoașterii propriului statut, prevenirii răspândirii HIV și importanței inițierii tratamentului antiretroviral al persoanelor cu infecția HIV.

Conform datelor statistice estimative, actualmente în țara noastră trăiesc 17 034 de persoane cu HIV, dintre care doar 11 297 persoane își cunosc statutul. Astfel încă 5737 persoane infectate cu HIV nu cunosc că sunt infectate cu acest virus.

Specialiștii precizează că majoritatea persoanelor depistate cu infecția HIV sunt persoane tinere de vârstă reproductivă, sexual active și din acest motiv testarea și depistarea, este una din intervențiile prioritare în răspunsul la infecția cu HIV. În țara noastră sunt prestate servicii de prevenire HIV pentru grupurile – cheie ale populației, care geografic acoperă tot teritoriul. În anul 2023, de aceste servicii au beneficiat peste 29 mii de persoane din grupurile cu risc sporit de infecție, inclusiv persoane utilizatoare de droguri.

Conform datelor OMS, peste 37 de milioane de persoane din întreaga lume trăiesc cu HIV.

Articole similare