Publică un anunț
piatasud.md

Peste 50 de copii refugiați în Cahul vor putea frecventa online școala ucraineană în condiții mai bune //VIDEO

În incinta Liceului Teoretic P. Rumeanțev din Cahul a fost creată o clasă special pentru aceasta. Clasa a fost dotată cu mobilier și 14 laptopuri pentru ca copii să poată accesa lecțiile online și a se pregăti pentru acestea. 

Veronica este din Mariupol, odată ce a ajuns cu părinții în Cahul s-a înscris la școală. Acum frecventează atât fizic cât și online școala ucraineană.  

„Mă numesc Veronica, sunt din Mariupol, în Cahul am venit la finele lunii decembrie, iar primul lucru care am dorit să-l fac este să merg la școală. Nu îmi ajungea comunicarea cu semenii pentru ca învățăm online. Îmi sunt foarte interesante obiectele, învăț în paralel altă limba, e ceva nou. Frecventez 2 școli și cred ca o să primesc educație bună”, ne-a declarat Veronica. 

Spune că îi place școala și că toți colegii înțeleg foarte bine ucrainenii, toți copii sunt binevoitori și o susțin. 

„E bine că au creat un astfel de proiect ca Smart class, va fi foarte comod, o să pot să învăț după școala aceasta, la școală ucraineană. Eu o să pot mai repede să găsesc informația, să nu întârzii la școală ucraineană, e foarte greu pentru mine să reușesc la lecții la timp”, ne-a mai spus Veronica. 

Olga e venită din regiunea Donețk, s-au oprit temporar la Cahul. Spune că această clasă e de ajutor pentru copilul său mai mare care studiază online.  

„Suntem la ore online, dar vom rămâne în Cahul, posibil vom merge și la scoală. Online, pentru că în aprilie încă mergeam la Ciumai la școală, dar profesorii îi jeleau pe copiii noștri. Am decis pînă când să studiem online. E foarte bine că au deschis clasa de calculatoare”, a spus Olga.

Clasa a fost creată în cadrul unui proiect realizat în parteneriat cu Peace Winds, CICD PHOENIX, SmartAID cu suportul financiar din partea Japan Platform. 

„Proiectul pilot a fost lansat în Iunia iulie anul trecut. Am depistat o necesitate pentru copiii refugiați, unde ar putea învăța, un spațiu liniștit și sigur. Am lansat alte proiecte cu alte 5 clase de acest gen pentru ca copii din afara Chișinăului să aibă posibilitatea să studieze”, ne-a declarat Rei Doi, coordonatoarea proiectului în teritoriu.

În cadrul Liceului teoretic P. Rumeanțev din Cahul, pentru copiii refugiați este creată și o ludotecă, pentru a le facilita integrarea în comunitate. 

Bob Oxana este profesoară de Limba și Literatura Română, dar în afara orelor, ajută copii din Ucraina să se integreze prin diferite activități comune. 

„Copii vin cu plăcere, frecventează zilnic 40-45 de copii. Ne străduim să vorbim în limba română, învățăm și nu în ultimul rând am format o ludotecă prietenoasă copilului. Copiii se cunosc, conversează între ei, copiii sunt prieteni. Ușor se integrează, ne cunoaștem din luna august”, ne-a spus Oxana Bob. 

L.T. P .Rumeanțev din Cahul este una dintre cele mai mari instituții de învățământ cu predare în limba rusă din municipiu. De la începutul anului de studii, în liceu erau încadrați circa 35 de copii refugiați din Ucraina. 

Articole similare