Publică un anunț
piatasud.md

Premierul Natalia Gavrilița a vizitat mai multe instituții din raionul Cantemir

Premierul Natalia Gavrilița a vizitat mai multe instituții din raionul Cantemir

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a efectuat o vizită de lucru în raionul Cantemir, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului. 

Șefa Executivului a mers la Centrul Multifuncțional din satul Pleșeni, Fabrica de panificație din Cania, Gimnaziul „Mihai Eminescu” și Centrul de creație al copiilor din orașul Cantemir. De asemenea, premierul s-a întâlnit cu primarii raionului și a participat la evenimentul de inaugurare a unei stații de epurare.

Primul obiectiv vizitat – Centrul Multifuncțional din satul Pleșeni, oferă câteva tipuri de servicii pentru persoane în etate și copii în situație de risc. În prezent, în acest centru locuiesc 14 bărbați și femei, care beneficiază de cazare, alimentație și tot pachetul de servicii de suport. Instituția prestează servicii de zi pentru persoanele în etate, dar și pentru copii. Totodată, angajații centrului livrează zilnic prânzuri gratuite unor beneficiari. „Mă bucur că în Republica Moldova există astfel de centre, care oferă suportul de care au nevoie oamenii. Sunt sigură că vom reuși să oferim și mai mult sprijin vârstnicilor și altor categorii sociale, odată ce vom reuși să creștem economia și să oprim schemele de corupție”, a menționat prim-ministrul.

La Fabrica de panificație din satul Cania, premierul a vorbit cu angajații despre condițiile de muncă și organizarea activității acestora în perioada pandemică. În discuția cu proprietarul, Natalia Gavriliță a precizat că acțiunile Executivului vor fi orientate în continuare spre îmbunătățirea mediului de afaceri: „Una dintre prioritățile noastre este creșterea economică durabilă, deschiderea noilor locuri de muncă, iar pentru aceasta vom susține pe toate căile investițiile”. ÎI „Adăscăliță Simion” produce pâine și colaci pentru magazinele din raion, dar și pentru școli și grădinițe. Făina utilizată este produsă de asemenea la această fabrică.

În cadrul discuției cu primarii, Natalia Gavrilița a fost informată despre situația actuală din raionul Cantemir, dar și despre problemele cu care se confruntă aceștia: insuficiența mijloacelor financiare pentru toate competențele delegate, dar și deficitul de cadre în unele primării. Premierul a precizat că pentru a rezolva această problemă, Guvernul își propune să implementeze mai multe proiecte care să încurajeze angajarea în sistemul public, dar și să dezvolte infrastructura regională. „Dat fiind faptul că un stat puternic este construit din comunități locale puternice, se impune să consolidăm capacitățile APL pentru a răspunde prompt la problemele cu care se confruntă cetățenii. Acestea pot fi soluționate atât prin descentralizarea financiară pentru localități, cât și cu participarea Guvernului și a partenerilor de dezvoltare”, a declarat Natalia Gavrilița.

În vizită la Gimnaziul „Mihai Eminescu”, unde își fac studiile 445 de elevi, prim-ministrul a apreciat faptul că școala este orientată spre utilizarea energiei verzi. Instituția beneficiază de o centrală pe bază de biomasă, construcția căreia se află la etapa de finalizare, dar și de baterii solare. Cu sprijinul donatorilor, clădirea instituției a fost termoizolată. Toate aceste măsuri îi permit administrației instituției să facă economii la plata energiei electrice și celei termice. Directoarea școlii, Ecaterina Enciu, a menționat că administrația instituției este preocupată în permanență de asigurarea condițiilor optime de studii pentru elevi – prin intermediul unor  proiecte au fost achiziționate seturi de mobilier, laptopuri și tablete oferite elevilor în cazul în care o clasă intră în carantină.

De asemenea, premierul a vizitat Centrul de creație al copiilor din Cantemir. În total, în sediul central al instituției și în filiale, studiază 632 de copii, ghidați de 26 de cadre didactice. Centrul, care găzduiește diverse cercuri artistice și aplicative, urmărește dezvoltarea multilaterală și creativă a copiilor, inclusiv sporirea aptitudinilor în diverse domenii.

Șefa Executivului a participat și la evenimentul de inaugurare a unei noi stații de epurare a apelor uzate și a unui sistem de canalizare, ce vor deservi circa 5500 de locuitori. Stația de tratare a fost construită în conformitate cu ultimele standarde și va putea fi extinsă în localitățile vecine. Premierul Gavrilița a exprimat mulțumiri Uniunii Europene și partenerilor de dezvoltare, menționând că acest proiect susține obiectivele strategice ale țării în domeniile aprovizionării durabile cu apă, canalizare și tratarea apelor uzate. „Reabilitarea infrastructurii este una dintre prioritățile de dezvoltare regională. De condiții mai bune trebuie să beneficieze populația în general, dar și agenți economici, și investitorii. Printre prerogative se regăsește și extinderea sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare. Resursele de apă disponibile constituie un element cheie pentru dezvoltarea economică. Rezolvarea problemelor de apă înseamnă progres în toate sectoarele: economic, social și de mediu”,  a spus Natalia Gavrilița.

În cadrul proiectului, a fost construit un nou sistem de canalizare cu o lungime totală de aproximativ 21,2 km și s-au instalat 3 stații moderne de pompare a apelor uzate. Stația de epurare a fost construită în cadrul proiectului Dezvoltarea Zonelor Rurale din Republica Moldova (DevRAM), implementat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare. Proiectul are un buget estimativ de 8,7 milioane euro, dintre care 6 mln euro sunt contribuția UE, iar 2,72 mln euro co-finanțarea Agenției Austriece pentru Cooperare.

Articole similare