Publică un anunț
piatasud.md

Președintele Maia Sandu la Summitul Primarilor: „Integrarea europeană este singura cale pentru asigurarea prosperității comunităților”

Președintele Maia Sandu la Summitul Primarilor: „Integrarea europeană este singura cale pentru asigurarea prosperității comunităților”

Integrarea europeană este singura cale pentru asigurarea prosperității comunităților din Republica Moldova și din regiune. Declarația a fost făcută de șefa statului Maia Sandu, în deschiderea Summitului Internațional al Primarilor 2024, care se desfășoară astăzi în țara noastră, informează MOLDPRES.

Președintele Maia Sandu a subliniat că evenimentul reprezintă un prilej excelent pentru crearea parteneriatelor între orașele europene, cele din Republica Moldova și Ucraina, pentru a facilita schimbul de experiență.

„Reuniunea întrunește primari și lideri regionali ale statelor membre ale UE, care construiesc orașele viitorului într-un context geopolitic dificil. Aceștia reușesc să răspundă problemelor și provocărilor cu care se confruntă comunitățile lor. Primarii vor prezenta astăzi modele de valorificare a oportunităților oferite de UE. Aceste programe ne ajută să reducem decalajul de dezvoltare între localitățile noastre și cele din Uniunea Europeană. Cu toții ne dorim orașe dezvoltate. În ultimii ani, Guvernul a depus un efort semnificativ pentru modernizarea drumurilor, a podurilor, consolidarea securității energetice și dezvoltarea serviciilor digitale. Totuși, avem nevoie și de o abordare curajoasă la nivelul administrației locale. În așa mod vor crește simțitor șansele pentru afaceri noi și locuri de muncă bine plătite. Vom putea construi o Moldovă europeană, doar dacă vom crea comunități europene”, a spus Maia Sandu.

De asemenea, oficialul a vorbit despre renașterea localităților din Ucraina. „Peste acestea au căzut rachete și bombe. Suntem gata să ne alăturăm efortului de reconstrucție a alocalităților. Chiar și în condiții de război, autoritățile locale ucrainene reușesc să ofere servicii publice de calitate. Împărtășim durerea și încrederea unui viitor european care va asigura pacea, libertatea și siguranța. Suntem împreună pe drumul nostru european”, a remarcat Maia Sandu.

Summitul desfășurat astăzi în țara noastră se va axa pe subiecte precum: revitalizarea orașelor, creșterea atractivității pentru capitalul uman și dezvoltarea profilului economic.

„Evenimentul reprezintă o platformă unică de o importanță vitală care oferă rezultate tangibile. Conștientizăm cu toții că implicarea liderilor locali în provocările globale este extrem de importantă. Astăzi vom discuta despre dezvoltarea durabilă și cum putem soluționa problemele de nivel local. Vreau să felicit Republica Moldova și Ucraina pentru progresele obținute pe calea integrării în UE, care au fost obținute inclusiv datorită parteneriatelor la nivel locale”, a afirmat șeful adjunct al Misiunii diplomatice a Statelor Unite ale Americii la ONU, Ned Price.

Summitul Internațional al Primarilor a fost lansat în 2016 în Ucraina ca platformă de schimb de cunoștințe pentru liderii din administrația locală. Evenimentul se află la cea de-a cincea ediție și se desfășoară cu suportul președintelui Maia Sandu. Formatul Summit-ului le permite participanților să obțină cunoștințe și să construiască o puternică rețea internațională cu liderii mondiali ai transformării urbane, să participe la sesiuni profesionale, să testeze diverse soluții la fața locului, să semneze memorandumuri și să lanseze proiecte. Summitul Internațional al Primarilor este organizat de Fondul Enterprise Western NIS. 

Articole similare