Publică un anunț
piatasud.md

Problema și soluțiile cultivării cerealelor în condiții de secetă a fost discutată la Cahul

Problema și soluțiile cultivării cerealelor în condiții de secetă a fost discutată la Cahul

Starea culturilor agricole de grupa I a fost pusă în discuţie la Cahul, la o întrunire cu fermierii din sudul ţării, cu participarea vicepremierului Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, şi secretarul de stat Vasile Șarban. La întâlnire au fost prezenți și cercetători de profil, pentru a oferi o evaluare detaliată a situației actuale a culturilor și pentru a prezenta recomandări de îmbunătățire a proceselor de producție agricolă, transmite MOLDPRES.

Potrivit experţilor, este de subliniat importanța adaptării culturilor agricole la condițiile specifice regiunii de sud. Astfel, doctorul în agricultură, Pantelimon Borozan, a prezent câteva aspecte la care trebuie să fie atenți agricultorii, pentru a depăși provocările climatice.

„Fiecare cultură are cerințe specifice în funcție de condițiile de sol și climă. Agricultorii trebuie să fie conștienți de aceste diferențe și să adapteze practicile agricole corespunzător. Este esențial să se implementeze metode de gestionare a umidității solului, să se utilizeze tehnici de mulcire și irigare. Îngrășămintele organice sunt foarte benefice pentru sol, ajutând la absorbția umidității și stimulând bacteriile benefice. Acestea contribuie la un sol mai sănătos și, implicit, la plante mai viguroase”, a estimat savantul.

De asemenea, alegerea soiurilor potrivite este esențială pentru recolte bune. „Semințele de calitate superioară, cu o rată de germinare de peste 95% și o puritate de 85-90%, sunt esențiale. Utilizarea semințelor certificate poate preveni problemele ulterioare și asigura o producție bună”, a rezumat Pantelimon Borozan.

Regiunea de sud a Republicii Moldova este cea mai afectată de secete, care influențează recolta cerealierelor. Specialiștii estimează că, spre deosebire de alte hazarduri naturale, secetele prezintă un proces treptat cu consecințe negative de lungă durată. Deși, acestea nu conduc nemijlocit la pierderi de vieți umane, de foame pot suferi zeci şi sute de mii de oameni. De aceea, după pierderile materiale (22%), secetele în lume cedează doar cicloanelor tropicale (30%), iar după efectul social, acest fenomen nu are asemănare. În Republica Moldova secetelor le revine 12,5% din numărul total de hazarduri.

Articole similare