Produsele alimentare devin tot mai scumpe. Vezi cu cât s-au majorat prețurile în ultima lună

Produsele alimentare devin tot mai scumpe. Vezi cu cât s-au majorat prețurile în ultima lună
© Imagine simbol

În luna septembrie 2024, comparativ cu luna august 2024, s-a înregistrat o majorare a prețurilor medii de consum cu 0,5%, potrivit dateler Biroului Național de Statistică.

Creșterea prețurilor medii de consum a fost determinată de majorarea prețurilor la:

  • produsele alimentare – cu circa 1,5%, contribuind la majorarea prețurilor medii de consum cu 0,5%;
  • serviciile prestate populației – cu circa 0,4%, contribuind la majorarea prețurilor medii de consum cu 0,1%.

Totodată, prețurile medii de consum la bunurile nealimentare, în luna septembrie 2024 față de luna august 2024 s-au diminuat cu circa 0,2%, contribuind la diminuarea prețurilor medii de consum cu 0,1%.

În luna septembrie 2024 față de august 2024, din produsele alimentare, majorări mai accentuate ale prețurilor medii de consum au fost marcate la legume – cu 6,8%, ouă de găină – cu 5,3%, fructe – cu 4,6%, ulei vegetal – cu 0,8%, lapte și produse lactate – cu 0,7%.

Totodată, în perioada de analiză au fost înregistrate diminuări de preț la zahăr – cu 0,5%.

Majorări mai accentuate ale prețurilor (tarifelor) la serviciile prestate populației în luna septembrie față de luna august 2024 au fost înregistrate la serviciile de educație și învățământ – cu 6,6% (plata pentru contractele de studii la universități/colegii), serviciile de alimentație publică – cu 0,8%, serviciile medicale – cu 0,4%.

Concomitent, în luna septembrie 2024 față de luna august 2024 s-au diminuat serviciile transportului de pasageri – cu 2,8% (în particular, serviciile transportului aerian de pasageri).

La mărfurile nealimentare, în perioada raportată au crescut prețurile medii de consum la medicamente și încălțăminte – cu câte 0,6%, confecții – cu 0,5%.

În același timp, prețurile de consum la combustibili și carburanți s-au diminuat cu 2,6% (inclusiv la motorină – cu 4,9%, benzină – cu 4,8%).

Articole similare