Proiectul bugetului de stat pentru anul viitor urmează să fie aprobat de Guvern. Expert: „Bugetul este auster”

Proiectul bugetului de stat pentru anul viitor urmează să fie aprobat de Guvern. Expert: „Bugetul este auster”
© Imagine simbol

Proiectul bugetului de stat pentru anul viitor urmează să fie aprobat miercuri, 4 decembrie, de Guvern. Veniturile estimate sunt de 71,5 miliarde de lei, cheltuielile ar putea constitui peste 85 miliarde de lei. Nivelul ridicat al deficitului bugetar, de aproximativ 14 miliarde de lei, demonstrează că finanțarea economiei este asigurată în mare parte în baza contractării creditelor de către Guvern, a afirmat directorul Centrului analitic „Economica”, Marin Gospodarenco, la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova, potrivit moldova1.md.

Expertul consideră că bugetul este unul auster, subliniind că valoarea de referință pentru salariile bugetarilor este prea mică, alocările pentru sporurile lunare ale acestor angajați și cele pentru subvenționarea locurilor de muncă sunt prea mici.

Până la finalul anului datoria de stat pe intern și extern va atinge circa 136 de miliarde dei, conform proiectului, ceea ce va genera presiuni majore asupra capacității de rambursare a sumei de bază a creditelor, a dobânzilor la fel. Deși este nevoie de investiții publice, mecanismele de finanțare sunt cam fragile, mai ales în contextul incertitudinilor externe”, a spus Marin Gospodarenco.

Reducerea fondurilor pentru domenii strategice, cum sunt educația, sănătatea și infrastructura va pune presiune pe autorități pentru ca să găsească soluții inovative care ar putea majora impactul investițiilor și ar compensa lipsa acestor resurse, mai afirmă Marin Gospodarenco.

Scăderea fondurilor pentru infrastructură cu 300 de milioane în fondul rutier este un semnal de alarmă, având în vedere că infrastructura este fundamentul creșterii economice și atragerea investițiilor. Despre autorități – ar trebui să prioritizeze proiectele de infrastructură esențiale care au cel mai mare impact economic și social, să facă audituri detaliate ale cheltuielilor existente care le au. Soluția viabilă este compensarea reducerilor bugetare și stimularea parteneriatelor publice private”, a mai spus Gospodarenco.

Economistul a atras atenția asupra faptului că diminuarea fondului pentru reducerea vulnerabilității energetice, în contextul riscului unei crize în acest sector, ar putea duce la creșterea sărăciei energetice și la accentuarea inegalităților sociale. Potrivit proiectului bugetului de stat, veniturile ar urma să fie mai mari cu 6,8 la sută, cheltuielile – cu peste 4 la sută, iar deficitul va atinge nivelul de 4,05 la sută din Produsul Intern Brut. Autoritățile prognozează o creștere economică de 3 la sută în 2025.

Articole similare