Publică un anunț
piatasud.md

Proiectul „Integritate în educație și sănătate” a fost lansat la Cahul

Proiectul „Integritate în educație și sănătate” a fost lansat la Cahul

La mijloc de septembrie, la Cahul a fost inaugurat proiectul „Integritate în educație și sănătate”, care are drept scop dezvoltarea toleranței zero față de fenomenul corupției, promovarea unei conduite medicale corecte și integre.

Proiectul este destinat tinerilor din sistemul de învățământ profesional tehnic, domeniul sănătate, mai bine zis, elevilor Colegiului de Medicină din mun. Cahul, în parteneriat cu administrația și profesorii instituției I.P. Colegiul de Medicină Cahul. În cadrul acestui proiect sunt preconizate a fi realizate o serie de activități, printre care:

  • Crearea Clubului de Tineri Integri – în urma unui concurs au fost selectați 18 tineri voluntari, care se implică deja în realizarea activităților proiectului, cât și vor fi promotori anticorpuție și integritate;
  • Instruiri în domeniul „Codul Etic pentru lucrătorul medical”;
  • Vizita de studiu la sediul CNA pentru a prelua bune practici de la Voluntarii Anticorupție;
  • Hackaton „Spune NU Corupției” – ;
  • Flashmob ”Yes, Integritate în educație și sănătate!”;
  • Realizarea unui filmuleț video cu scopul de a sensibiliza opinia publică despre problema corupției și eticii în medicină;
  • Informarea a cel puțin 250 de tineri prin intermediul materialelor informaționale despre proiect și importanța dezvoltării ytoleranței zero față de fenomenul corupției etc.

Toate acestea vor contribui la dezvoltarea unei conduite integre printre rândurile viitoarelor cadre medicale, creșterea gradului de conștientizare a tinerilor elevi ai Colegiului de Medicină Cahul și ale instituțiilor de ocrotire a sănătății din regiunea Cahul cu privire la consecințele corupției, precum și abordări de reducere și prevenire a corupției în sectorul de sănătate și educație, informarea cetățenilor din regiunea Cahul despre pericolele corupției și metodele de prevenire a acesteia.

„Suntem încrezători că acest proiect de promovare a integrității în rândul elevilor colegiului de medicină, viitoare cadre medicale, va contribui la dezvoltarea unui spirit civic integru, un mod de conduită medicală onestă și corectă, dar nu în ultimul rând va fi un impuls în lupta împotriva corupției în comunitate. Acești tineri, membri ai Clubului de Tineri Integri vor servi drept exemplu pentru societatea civilă dar și pentru semenii lor prin activismul, voluntariatul și dorința de a contribui la diminuarea corupției, fiind promotori ai integrității în raionul Cahul”, a menționat Irina Bejan, directoarea executivă a Centrului Regional de Dezvoltare Comunitară.

Administrația instituției I.P. Colegiul de Medicină Cahul în frunte cu managerul – Aliona Musteață, a salutat colaborarea în cadrul acestui proiect și a menționat importanța unui parteneriat viabil între instituții și organizații nonguvernamentale. De asemenea, aceasta a subliniat importanța educării tinerilor, de pe băncile instituțiilor de învățământ, în vederea cultivării valorilor frumoase, adoptării unei poziții civice corecte, oneste pentru a avea viitoare cadre medicale integre.

Aceste activități sunt realizate în cadrul proiectul „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova” care este cofinanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În Regiunea de Dezvoltare Sud partenerii al proiectului sunt „Pro-Europa” împreună cu „REDI”, care implementează proiectul „Sprijinirea implicării societății civile în procesele de construire a infrastructurii anticorupție în Regiunea Sud a Republicii Moldova”.

A.O. Centrul Regional de Dezvoltare Comunitară din mun. Cahul este beneficiar al Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene, Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementează proiectul „Integritate în Educație și Sănătate”.

Articole similare