Publică un anunț
piatasud.md

Republica Moldova va cumpăra energie electrică din România

Republica Moldova va cumpăra energie electrică din România

Republica Moldova va putea cumpăra energie electrică din România la un preț de 450 RON/MWh (aproximativ 90 euro/MWh), datorită modificărilor în legislație făcute de Guvernul României, în urma discuțiilor cu Guvernul Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, România ajută Republica Moldova într-un moment de grea încercare pentru noi. „Energia electrică va avea un preț mai mic decât prețurile de pe piață și va asigura necesarul de 30% pe care nu-l mai putem primi din Ucraina, începând cu data de 14 octombrie. Acest lucru este posibil, deoarece am reușit sincronizarea sistemului nostru cu sistemul electroenergetic european încă în martie”, a declarat oficialul.

Pentru a veni în ajutorul Republicii Moldova, Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență care prevede că „producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova”. Conform decizie CSE, Energocom este compania desemnată.

Energia necesară poate fi cumpărată în cazul în care producătorii din România au suficiente cantități disponibile. „De aceea, este important și vă rog să reducem în continuare consumul cât de mult putem. Ieri am văzut o mobilizare frumoasă din partea cetățenilor de a ne aduce fiecare contribuția la un consum mai mic. Haideți să facem acest efort. Este pentru Republica Moldova! Datorită deschiderii sufletești și a sprijinului călduros oferit de România pentru cetățenii noștri, știm că nu suntem singuri și avem un prieten pe care ne putem baza în situații de urgență maximă. Plecăciuni, România!”, a rezumat Andrei Spînu.

Articole similare