Robotică, IT și program After School. Prima întreprindere socială din Cahul se dezvoltă cu suportul Uniunii Europene

„Vibe Academy” este un centru educațional din municipiul Cahul, cu ajutorul căruia, părinții pot beneficia de servicii precum: preluarea copiilor de la școală, alimentația lor, realizarea temelor pentru acasă cu ei, tabără de vară, cât și activități extrașcolare precum IT, robotică, studierea limbii engleze, desen și digital painting. 

„Suntem o întreprindere socială, centru educațional care oferă servicii educaționale de IT și robotică copiilor, dar și adulților în orașul Cahul. Aspectul nostru social constă în faptul că în primul rând încercăm să învățăm local, persoanele de aici, să predea robotica și IT-ul și să îi angajăm în câmpul muncii. Încercăm să îi angajam și să le întărim cunoștințele ca ei să poată să lucreze mai departe. Încercăm să nu-i menținem pentru mult timp, un an, până ei sunt profesioniști pe piața și pot pleca mai departe să lucreze în domeniu” ne-a declarat Maria Pasat, directoarea Vibe Academy SRL. 

Întreprinderea a început activitatea în anul 2022, iar de atunci, de serviciile centrului au beneficiat circa 300 de copii din întreaga țară, 90 dintre aceștia fiind din Cahul. 

„Partea socială este că noi încercăm să oferim locuri total sau parțial gratuite pentru copiii din familii social-vulnerabile din localitate. Noi când am început eram un SRL standard, făceam antreprenoriat social fără să știm. Noi luam copiii la cursuri iar unii părinți nu își permiteau să achite, anunțau că nu putem să venim pe motiv că nu ne permitem financiar. Noi îi lăsam (copii n.r.) în clasă să participe gratis. Ne-am dat seama că facem antreprenoriat social. Ne-am acreditat ca întreprindere socială și deja acest lucru ne-a oferit  posibilitatea de a apela la diferite granturi” a mai adăugat Maria Pasat. 

În cadrul acestui centru, copiii din familii social-vulnerabile pot beneficia de burse gratuite sau parțial gratuite pentru studii. Tot aici, mamele care se află în concediu de maternitate sunt instruite și angajate în câmpul muncii. La fel, și studenții care își doresc să activeze în acest centru sunt bineveniți.

„O zi de lucru cu copiii decurge foarte interesant, au interes, sunt curioși de a afara lucruri noi, de a se implica în diferite ateliere, de a afla lucuri noi, sunt foarte ascultători. Copii care vorbesc rusa învață și româna. Le place să vină la tabăra, avem copii care au venit 2-3 ture la rând” ne-a spus Anastasia, educatoare în cadrul centrului. 

Vera Curjos mama unuia dintre beneficiarii centrului spune că este mulțumită de faptul că copilul ei are posibilitatea de a studia lucruri noi și a petrece timpul liber într-un mod util. 

„Pentru mine e un plus,  copilul este în siguranță, nu șade în telefon, mănâncă la timp, este protejat de toate celea. Banul acesta nu îl jelesc, fiindcă știu pentru ce îl dau, și sunt mulțumită. E foarte bucuros, e mulțumit din prima zi, și deodată a spus ca merge și a doua tură, și a treia tură, acum suntem ultima tură” ne-a declarat Vera Curjos. 

„Vibe Academy” SRL este beneficiară a mai multe programe de granturi dedicate întreprinderilor sociale din Republica Moldova, finanțate din diferite programe ale Uniunii Europene. Actualmente, întreprinderea are mai multe filiale în câteva orașe din țară. 

„O afacere socială trebuie să fie profitabilă, ea trebuie să fie sustenabilă. Încercăm să avem profitul nostru,  dar ne durea foarte mult că unii copii care își doreau să participe la activități, cumva erau limitați că nu-și permit financiar. Am gândit că dacă o dată ce unii părinți își permit să plătească pentru instruiri, o parte din acest profit poate acoperi și altor copii participarea. Un copil în plus în clasă pe profesor nu-i încurcă, dar pentru noi este un aport și un beneficiu pentru el în viitor” punctează Maria Pasat. 

La moment, cu suportul Uniunii Europene, prin intermediul programului EU4Moldova: Regiuni cheie, „Vibe Academy” SRL dezvoltă un program de After School pentru copiii din mun. Cahul. 

Articole similare