Publică un anunț
piatasud.md

SĂNĂTATE.INFO: Medicamentele se vor scumpi cu până 15%. Ministerul Sănătății încearcă să salveze prețul pentru compensate

SĂNĂTATE.INFO:  Medicamentele se vor scumpi cu până 15%. Ministerul Sănătății încearcă să salveze prețul pentru compensate
© Sursa Foto: Elena Covalenco/Sănătate INFO

După modificarea Regulamentului de înregistrare a prețurilor de producător la medicamente, prețul medicamentelor de pe piața din Republica Moldova poate crește cu până la 15%, transmite sănătate.info.

Estimarea aparține Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și a fost făcută publică de Ministerul Sănătății, în cadrul Analizei impactului de reglementare privind modificarea mai multor acte normative.

Pentru că medicamentele se vor scumpi, ministerul propune pârghii extinse pentru sine și pentru CNAM pentru a opri creșterea de prețuri, cel puțin pentru medicamentele și dispozitivele medicale care se află în lista celor compensate sau care urmează să fie incluse. 

Analiza impactului de reglementare a fost realizată pentru un proiect de Hotărâre de Guvern care vizează modificarea a trei HG, printre care și cele care prevăd mecanismul de includere a dispozitivelor medicale pentru compensare și mecanismul de negociere pentru includerea medicamentelor și a dispozitivelor medicale pentru compensare din FAOAM. 

După patru luni de la modificarea mecanismului de înregistrare a prețului de producător la medicamente din Legea cu privire la medicamente, autoritățile recunosc că efectul modificărilor va fi contrariul celui invocat – medicamentele se vor scumpi.

Este important de menționat că acum 4 luni, punea pe masa Guvernului un proiect de Hotărâre prin care încerca să asigure Executivul că modificarea Regulamentului și excluderea criteriului de „cel mai mic preț” va fi benefică pieței farmaceutice – va genera interes pentru importatorii de medicamente, soluționând astfel penuria de pe piață și totodată va duce la medicamente sigure și eficiente.

De altfel, și pentru acel proiect Ministerul Sănătății venea cu o AIR (n.r.- analiză a impactului de reglementare) prin care încerca să demonstreze că situația se va îmbunătăți. Mai mult, autoritățile erau convinse că în 3 luni oamenii deja vor simți schimbările pe pielea lor.

Deși CNA atrăgea atenția că medicamentele se vor scumpi, dacă proiectul va fi votat în varianta propusă, Ministerul Sănătății a neglijat expertiza experților anticorupție și și-a menținut poziția. 

Acum, Ministerul Sănătății se folosește de o nouă analiză a impactului de reglementare în care argumentează că are nevoie, deopotrivă cu CNAM, de mai multe pârghii de negociere a prețurilor la medicamentele și dispozitivele medicale compensate din fondurile de asigurări și recunoaște pentru prima dată că modificările făcute acum 4 luni, intrate în vigoare la 13 ianuarie, vor duce la scumpirea medicamentelor. 

Continuarea articolul

Articole similare