Publică un anunț
piatasud.md

Sărbătoarea Floriilor ”i-a îndreptățit” să meargă la pescuit ilicit în apele de frontieră

Sărbătoarea Floriilor ”i-a îndreptățit” să meargă la pescuit ilicit în apele de frontieră

Deși este perioada de prohibiție unii locuitori din zonele de frontieră și-au încercat norocul la pescuit. Astfel, polițiștii de frontieră au consemnat 13 incidente de pescuit ilegal în apele de frotnieră în zilele de weekend. Peste 1500 de metri de plasă a fost scoasă din apele de frontieră, trei bărci și puțin peste zece pești confiscați de la pescarii aventurieri. 

Patrulele SPF Cahul care și-au exercitat atribuțiile de serviciu în proximitatea lacului Manta, doar în acest weekend, au documentat zece persoane ce se aflau la pescuit cu ambarcațiunile și accesoriile necesare. Bărbații au fost observați cu ajutorul mijloacelor speciale de observare, după care s-a intervenit pentru contracararea acțiunilor ilegale în zona de responsabilitate, fiindu-le aplicate sancțiuni pentru încălcarea regimului zonei de frontieră. 

La observarea patrulei, unii pescari au aruncat legăturile de plase în apă fără a recunoaște că intenționau să pescuiască, ci își doreau să facă o plimbare pe lac. Unul dintre bărbați a fugit de la fața locului, însă la scurt timp a fost identificat și citat de a se prezenta la subdiviziune pentru audieri. 

În repercursiune, din lacul Manta au fost ridicate trei plase cu o lungime de 400 de metri și două bărci indisponibilizate la subdiviziunea Poliției de Frontieră, pentru cercetarea în continuare a cazurilor. De asemenea despre cele depistate au fost informați și reprezentanții Inspectoratului pentru Protecția Mediului, pentru luarea măsurilor ce se impun conform competențelor.

Și polițiștii de frontieră din cadrul SPF Costești în cooperare cu angajații Inspectoratului pentru Protecția Mediului Rîșcani au inspectat lacul de acumulare Costești – Stînca. Acțiunile au fost spontane, în zile și ore diferite, iar în rezultat au fost depistate și ridicate 18 plase de monofilament, cu o lungime totală de aproximativ o mie metri, fără pește. În prezent se fac cercetări pentru a identifica persoanele implicate. 

Încheiei șirul ilegalităților de braconaj piscicol un locuitor al raionului Rîșcani de 31 de ani. Acesta a fost surprins în timp ce se afla la pescuit în zona de frontieră de către ofițerii de investigații ai SPF Cuconeștii Noi, în baza unei informații operative. Asupra sa au fost depistate două plase cu o lungime de 70 metri fiecare și o barcă de cauciuc. 

Pentru că nimeni din cei vizați nu dețineau absolut nici un act, le-au fost aplicate amenzi în mărime de 6 u.c. și 12 u.c., în dependență de gravitatea ilegalității, conform art. 332 al. 1 Cod Contravenţional al Republicii Moldova.

Articole similare