Publică un anunț
piatasud.md

Școală Fără Violență: De la concept la realitate

Școală Fără Violență: De la concept la realitate

Peste 500 de elevi și 20 profesori din raionul Cahul, vor putea beneficia de suport informațional, training-uri și workshop-uri în cadrul ”Claselor fără Violență”, inaugurate pe 5 februarie 2024 în cadrul a două instituții școlare din raionul Cahul: Colegiul ”Iulia Hașdeu” din mun. Cahul și gimnaziul ”B.P. Hașdeu” din satul Tătărăști. 

Proiectul își propune să creeze și să promoveze un mediu școlar sigur, respectuos și incluziv, în care elevii, cadrele didactice și părinții să colaboreze activ pentru prevenirea și reducerea violenței, promovând astfel o educație pozitivă și formarea unei comunități școlare unite și prietenoase, în care domină empatia și înțelegerea. 

Ne-am propus prin acest proiect, să creăm aceste spații diferit de ceea ce sunt obișnuiți tinerii în mediul ”formal” al școlii, prin urmare ne-am axat pe ideea unor spații non-formale, prietenoase tinerilor, amenajate astfel încât să încurajeze interacțiunea și colaborarea, creând un mediu propice pentru dezvoltarea abilităților sociale: clasele tematice din ambele instituții beneficiare sunt dotate cu instrumente multimedia inovatoare – 2 ecrane digitale de ultimă generație, laptop-uri și imprimante, mobilier comod pentru desfășurarea activităților, și desigur o biblioteca de materiale didactice inovatoare, centrate pe non-violență” menționează Lungu Victoria, managerul proiectului. 

Odată cu inaugurarea claselor, proiectul a inițiat și activitățile de instruire privind prevenirea și combaterea fenomenului de violență în școală, cu suportul expertei în domeniu, Iulia Macarenco, elevii din cele doua instituții beneficiare au discutat, în perioada 5-8 februarie, soluții eficiente pentru a crea un mediu educațional sigur și incluziv. 

Suntem încântați de acest proiect de care beneficiază instituția noastră de învățământ, prin care ne propunem să oferim elevilor un mediu propice pentru dezvoltare personală și intelectuală, să promovăm relațiile sănătoase și să îngrădim orice formă de violență în școala noastră. Aceasta nu este doar o schimbare în infrastructură, ci și o transformare în mentalitatea educațională!” a adăugat dna Liudmila Munteanu, directoare a gimnaziului ”B.P.Hașdeu” din s.Tătăraști, rn. Cahul. 

În cadrul acestor instruiri, accentul a fost pus pe dezvoltarea abilităților socio-emoționale și a conștientizării impactului comportamentelor violente asupra individului și comunității școlare. Elevii au fost încurajați să înțeleagă că fiecare persoană joacă un rol important în crearea unei atmosfere pozitive și sigure. Instruirile nu se opresc doar la nivelul elevilor. 

„Am aflat multe informații noi, ce trebuie să facem pe viitor, și ce trebuie să respectăm. Informația  a fost utilă pentru noi, toți elevii școlii” ne-a spus Alexandra Volog, eleva  gimnaziului ”B.P.Hașdeu” din s.Tătăraști.

Profesorii au beneficiat și ei de sesiuni de formare pentru a înțelege mai bine dinamica violenței în școală și pentru a adopta strategii eficiente de prevenire și intervenție.

„Astfel de sesiuni informative sunt foarte importante pentru că noi auzim foarte mult despre violență la general, dar nu știm de foarte de multe ori care sunt formele de violență, de ce se întâmplă aceasta, cum să ne protejăm, unde să ne adresăm. Deseori sunt expuși copiii diferitor forme de violență, inclusiv în școală. Este important să ne întâlnim așa împreună să discutăm despre aceasta și tinerii să știe care sunt semnele, de ce aceasta nu este bine, cum să procedezi în situațiile acestea, care sunt sursele care pot să îi ajute și să recunoască când sunt supuși formelor de violență sau când posibil, și ei uneori supun formelor de violență, conștient sau inconștient alți semeni” ne-a declarat Iulia Macarenco, formatoare. 

Proiectul ”Școală fără violență” este o inițiativă-pilot, cu o durată de implementare de 8 luni, cu un buget total de 46 000 euro, implementat în raionul Cahul cu suportul financiar al Guvernului Germaniei. Scopul proiectului este de a crește capacitățile instituțiilor de învățământ din raionul Cahul în prevenirea și combaterea fenomenului violenței și violenței bazate de gen. 

Această activitate este implementată de Asociația Obștească Perspectiva, în parteneriat cu Asociația Obștească „Ophelia”. Proiectul este finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), co-finanțat de Uniunea Europeană, în cadrul programului „Consolidarea Societății Civile în țările Parteneriatului Estic.

Articole similare