Și bărbații au nevoie să fie frumoși

Și bărbații au nevoie să fie frumoși

Moda este schimbătoare, iar dorința de a fi frumos este veșnică. Barba aranjată a revenit în modă la bărbați mai ales în ultimii ani. Carol I, Regele României sau Nicolai II, Țarul Rusiei, sunt cei mai cunoscuți purtători de barbă din spațiul nostru.

În anii 90, barba reprezenta un simbol al schimbării. Liderii Frontului Popular din Moldova purtau barbă, unii au păstrat-o până în prezent. Dar nu despre ei este vorba. 

Unii cred că barba le crește gradul de masculinitate, putere, bărbăție sau înțelepciune, dar purtatul „frumos” al bărbii, deseori, nu este un obicei fără „angajamente”. Totul depinde de persoană, de aceea cât de mult are grijă de barba sa. 

Vom relata în continuare povestea unui tânăr din Cahul, și el cu barbă, care este frizer exclusiv pentru bărbați și oferă servicii unicat pentru clienții cu pretenții mari.     

Andrei este un tânăr care a decis să dezvolte o afacere în municipiul Cahul. Mulți ani a lucrat peste hotare, în mare parte la construcții. A revenit acasă, a decis să învețe și să investească într-o profesie care i s-a părut de perspectivă. Chiar dacă, în Cahul, puțini bărbați profesează meseria de frizer, nu s-a temut – a încercat și acum este unicul bărbier profesionist din oraș. 

„Poate că unii o percep ca pe o profesie pentru femei, dar, în ultimii ani, barba a revenit în modă. Mulți bărbați poartă barbă, iar meseria asta a început să fie populară și în Republica Moldova. În Cahul sunt foarte puțini bărbați frizeri. La Chișinău există câteva barber-shop-uri unde lucrează doar bărbați”, ne-a spus Andrei.

Lucrează singur, lucrează mult și învață permanent. Ne-a spus că i-a venit ideea de a dezvolta această afacere după ce a fost să-și facă barba la un barber-shop din Chișinău.  „Voiam să fiu propriul meu angajator, să am ceva al meu, să fiu propriul meu șef. Am decis să studiez, să fac cursuri să învăț de barber. E mai dificil cu doamnele. E mai mult de lucru. Cu bărbații e mai ușor – nu au cerințele așa mari. Clienții vin, sunt mulțumiți… Poate că sunt și nemulțumiți, dar nu îmi spun”, ne-a spus zâmbind Andrei.

Pentru cel care ajunge prima dată în scaunul unui barber, pare straniu și mai ales total diferit modul în care se lucrează cu barba. Straniu pentru că, în momentul când meșterul „se apucă” de barbă, scaunul este culcat, ceea ce creează un anumit disconfort, care însă, nu durează. Așa se execută bărbieritul regesc.

„Această practică e luată de prin anii 60. Europa, America – ei practicau bărbieritul după aplicarea prosopului fierbinte. Prosopul se udă cu apă, se pune în sterilizator, el se încălzește, se înmoaie. Astfel, bărbieritul e mai calitativ”, susține Andrei.

Briciagul, din diferite motive, inclusiv igienice și de securitate, nu este instrument permis în frizeriile din Moldova. Dar și fără el înțelegi de unde vine denumirea procedurii: „Mulți poartă barbă, dar nu au grijă de ea. Cu coafurile e mai complicat, dacă pui suflet în munca pe care o faci și dacă vrei să ai clienți fericiți – dacă vrei să lucrezi,  să primești un ban din asta”, mai spune barberul de la Cahul. 

Articole similare