Siguranța alimentară pe teren: Recomandările ANSA pentru evenimentele în aer liber

Siguranța alimentară pe teren: Recomandările ANSA pentru evenimentele în aer liber
© sursa: agroexpert

Siguranța alimentară trebuie să fie o prioritate absolută pentru operatorii din domeniul alimentar, mai ales la evenimentele sau iarmaroacele desfășurate în aer liber. Fie că este vorba de o sărbătoare mică sau de un catering la scară largă, siguranța produselor alimentare vândute consumatorilor nu trebuie să fie compromisă.

În acest context, ANSA vine cu recomandări pentru operatorii care comercializează produse alimentare în aer liber:

  • Toți operatorii trebuie să fie înregistrați în modul corespunzător la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor;
  • Zonele de depozitare și comercializare  a alimentelor trebuie acoperite și protejate de contaminare;
  • Materia primă perisabilă, precum carnea crudă, se păstrează în frigidere până la gătire;
  • Alimentele gătite se păstrează separat de cele crude, pentru a nu fi contaminate;
  • Mesele de lucru și mesele de pregătire trebuie acoperite cu un material impermeabil, lavabil;
  • Personalul trebuie să poarte o îmbrăcăminte curată și echipament de protecție (mănuși, bonete, șorțuri) și să își spele mâinile sau să le dezinfecteze atunci când manipulează cu produse alimentare;
  • Toate ingredientele alergene trebuie depozitate în recipiente sigilate, pentru a nu permite încrucișarea cu alte alimente.
  • Toate produsele alimentare comercializate trebuie să fie etichetate, în special despre ingredientele alergene. Informațiile complete despre alergeni pot fi descrise pe un meniu, tablă sau pe un afiș;
  • În cazul în care plouă în ziua evenimentului, întregul stand trebuie protejat;
  • Deșeurile, inclusiv uleiul de gătit uzat, trebuie depozitate în coșuri de gunoi curate, adecvate și cu capac, etc.

Într-un mediu exterior, riscurile de contaminare pot crește din cauza expunerii la condiții meteorologice variate, precum praf, insecte sau umiditate. De aceea, este important ca operatorii să implementeze măsuri stricte de igienă și să respecte normele de siguranță alimentară pentru a asigura că produsele oferite sunt sigure și sănătoase.

Astfel, prin educarea consumatorilor și colaborarea cu autoritățile competente, se poate contribui la crearea unor evenimente reușite și sigure, care să promoveze un stil de viață sănătos în comunitate.

Articole similare