Sindicatele și Patronatele propun ca din 2025 salariul minim să fie de 6.000 lei

Sindicatele și Patronatele propun ca din 2025 salariul minim să fie de 6.000 lei
© Imagine simbol

Sindicatele și Patronatele cer majorarea salariului minim pe țară până la 6.000 de lei, începând cu ianuarie 2025, pentru a stopa exodul de forță de muncă, dar și pentru a combate salariile în plic. Potrivit sindicaliștilor, creșterea salariului minim cu 1.000 de lei este un instrument important, inclusiv, pentru susținerea economiei naționale.

Experții economici susțin însă că majorarea este prea mică pentru a convinge moldovenii să rămână în țară. Directiva Uniunii Europene din 2022 prevede că salariul minim trebuie să fie de cel puțin 50 la sută din salariul mediu, transmite delucru.md.

Salariu minim +1.000 lei

Potrivit sindicatelor, salariul minim actual, de 5.000 de lei lunar, asigură doar 70% din minimul de existență pentru un salariat și un copil minor, iar economia națională în continuare se confruntă cu provocări în menținerea și atragerea forței de muncă. Totodată, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a propus stabilirea unor etape concrete pentru reexaminarea anuală a cuantumului salariului minim, astfel încât, începând cu 1 ianuarie 2027, salariu minim pe țară să fie stabilit în mărime de 50% din salariul mediu lunar prognozat pe economie pentru anul precedent.

Sindicaliștii consideră că reexaminarea salariului minim trebuie să țină cont atât de standardele stabilite la nivel european, cât și de acoperirea necesităților lucrătorului și familiei acestuia, inflația și alți indicatori relevanți, inclusiv și menținerea forței de muncă calificate.

Majorarea salariului minim este prevăzută în Planul național de acțiuni pentru aderarea Republicii Moldova la UE, pentru anii 2024-2027. Mai exact, în acest Plan este prevăzută transpunerea, până în septembrie 2025, a Directivei UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în UE, potrivit căreia, salariul minim trebuie să fie de cel puțin 50 la sută din salariul mediu.

„Este necesar ca actualizarea salariului de bază minim garantat să implice consultări continue cu partenerii sociali. UE susține asigurarea unui dialog social eficient între Guvern, Sindicate, Patronate cu privire la stabilirea salariului minim și îi încurajează să apeleze la bunele practici europene. În calitate de țară candidată pentru aderarea la UE, dar și odată cu deschiderea negocierilor, Republica Moldova și-a asumat angajamentul de a intensifica lupta împotriva muncii nedeclarate, de a implementa legislația UE și standardele ILO în privința sănătății și securității ocupaționale ”, spune Janis Mazeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova. 

Din ianuarie 2024, cuantumul salariului minim pe țară constituie 5.000 de lei lunar, ceea ce reprezintă o creștere de 25% față de cuantumul salariului minim pe țară stabilit pentru anul 2023.

Articole similare