Publică un anunț
piatasud.md

Spitalul Raional Cahul are o nouă secţie de reanimare şi terapie intensivă

Spitalul Raional Cahul are o nouă secţie de reanimare şi terapie intensivă

Secţia, a fost inaugurată la 7 decembrie a.c. şi vine să înlocuiască vechia secţie deschisă încă în anul 1983.

Noua secţie Reanimare şi Terapie Intensivă (RTI) este dotată cu 10 paturi: 6 pentru maturi  și 4 paturi pediatrice. Totodată, secţia este dotată cu utilaj modern care va permite acordarea unor servicii mai calitative pacienţilor.

În cadrul secţiei a fost amplasată şi o sală de operaţii, care va fi utilizată pentru intervenţiile chirurgicale în regim de urgenţă. 

La deschiderea Secţiei RTI au participat Ministrul Sănătăţii Ruxanda Glavan, Elena Bacalu, Deputat în parlament, Ion Groza, Preşedintele raionului Cahul şi oficiali din domeniul sănătăţii şi reprezentanţi ai APL. 

“Sunt pătrunsă de un profund sentiment de satisfacţie şi mulţumire pentru că văd în ce condiţii poate exista un spital raional, în condiţiile când există voinţă, atunci când există dorinţa celor care sunt la conducerea raionului, la conducerea spitalului pentru a vă organiza condiţii decente, normale de muncă pentru dumneavoastră cât şi pentru pacienţii dumneavoastră” s-a adresat Ministrul Sănătăţii către lucrătorii medicali. 

Posibilitatea de deschiderea secției a fost posibilă datorită susținerii financiare CNAM și Consiliului Raional Cahul prin proiect investițional Consolidarea Terapiei  Intensive și Serviciului de Urgență în cadrul IMSP Spitalul Raional Cahul etapa a II-a.

Costul total al proiectului se apropie de 3 mil. lei, dintre care pentru reparații capitale au fost cheltuiţi aproximativ  1,6 mil lei, iar pentru utilaj medical – circa 1,1 mil lei.

“Sufleteşte sunt împlinită din motivul că în toţi aceşti ani, poate nu am reuşit prea multe, în acest mandat am făcut ce nu s-a făcut 20 de ani la Spitalul raional Cahul. Toţi aceşti ani am încercat să nu facem politică dar să creăm condiţii pentru oameni” a menţionat doamna Bacalu la inaugurarea secţiei RTI.

Actualmente în secția RTI a Spitalului din Cahul activează 5 medici, 20 asistente medicale, și 6 infirmiere, cu toate că, conform statelor de personal, în secţie sunt prevăzute 19 funcții de medici, 25 funcții de asistenți medical și 11 infirmiere. Astfel, insuficienţa cadrelor medicale este o problemă care urmează să fie soluţionată de administraţia Spitalului Raional, pentru a asigura un randament maxim a investiţiilor făcute.

“Pentru mine este o onoare şi bucurie să fiu aici astăzi. Vedem o schimbare şi o schimbare spre bine. Mai este loc pentru lucruri frumoase, lucruri bune şi cred că ne vom consolida eforturile împreună cu Ministerul Sănătăţii, cu conducerea spitalului, cu Consiliul Raional să putem  contribui la această schimbare pentru că este în favoarea cetăţeanului nostru” a declarat Ion Groza, Preşedintele Raionului Cahul, prezent la eveniment.

Pentru a edifica noua secţie de reanimare şi terapie intensivă, a fost reparat complet o parte din primul nivel al Blocului Chirurgical al SR Cahul, secţia nouă fiind în nemijlocita apropiere de Departamentul primiri urgenţe a instituţiei medicale.  

Totodată, reparația și dotarea saloanelor pediatrice a fost efectuate cu suportul proiectului REPEMOL. Datorită acestui fapt, Spitalul Raional Cahul va avea posibilitatea de acordare a serviciilor de asistența medicale calitative la nivel regionalizat în urgențe pediatrice și terapiei intensive.

Potrivit responsabililor din cadrul Spitalului Raional Cahul, în circa 2 săptămâni, o dată cu finisarea tuturor procedurilor legale de dare în exploatare a secţiei, pacienţii vor putea beneficia de serviciile noii secţii.

Articole similare