Ștergarele Dunării de jos au fost expuse la Cahul

Ștergarele Dunării de jos au fost expuse la Cahul

Liceul Teoretic Ion Creangă, pentru 2 săptămâni a devenit locația unei expoziții inedite. Peste 50 de prosoape din zona Dunării de jos au fost expuse pentru publicul larg.

Diferite culori, forme și elemente, fiecare cu istoria sa și cu specificul său regional sau local, prosoapele vechi au ajuns a fi o adevărată operă de artă, descriind istorii, caracterizând locuri și oameni. Cu atât ele sunt mai prețioasă, pe cât înțelegem munca depusă pentru a le crea, într-o epocă fără tehnologii, când doar candela sau lampa de gaz servea drept sursă de lumină pentru meșterițe.

Expoziția este una temporară, până acum fiind prezentată la Galați, iar aducerea acesteia la Cahul este meritul Centrului Cultural „Dunărea de Jos” din Galați.

Pe lângă expoziție, Centrul Cultural a mai venit și cu o donație de carte pentru instituția gazdă.

”De ziua internațională a cărții venim cu daruri de carte pentru instituțiile de învățământ din Cahul. Am adus peste 500 de cărți donație de la școlile și oamenii cu suflet bun de la Galați. Astăzi am venit și cu o expoziție de ștergare, care a fost vernisata la Galați. Ne bucurăm de fiecare data că găsim aici deschidere și suflete frumoase, și mai ales bucuroase să ne întâmpine cu inima deschisă pentru toate faptele culturale pe care noi încercăm să le împărtășim” ne-a declarat Florina Zaharia, Manager Cultural la Centrul „Dunărea de Jos” Galați. 

La evenimentul de deschidere au participat elevi, profesori ai L.T Ion Creangă dar și oficiali din cadrul structurilor APL responsabile de cultură și învățământ. 

„Ștergarele în cauză reprezintă nimic altceva decât continuitatea noastră creștină, continuitatea tradițiilor, a valorilor naționale, a faptului că suntem, în parte stângă sau partea dreaptă a râului Prut, avem aceleași tradiții, aceleași valori, iar elevii care sunt prezenți la acest eveniment într-adevăr, din nou conștientizează faptul că avem valori comune” ne-a declarat Ion Ghilețchi, Prof. Universitar.

La eveniment a participat și E.S. Anca Corfu, Consul General al României la Cahul: „Nopțile lungi de iarnă, ștergarele au fost țesute cu trudă, cu dibăcie, astăzi aducem un omagiu mâinilor dibace din acele vremuri”.

Pe lângă expoziția adusă de la Galați, la liceu mai pot fi admirate și prosoape dintr-o colecție personală. Nadejda Manoli, profesoară de geografie a L.T. „Ion Creangă” de mai mulți ani este pasionată de obiectele făcute manual și le colecționează. 

La moment colecția de prosoape vechi numără circa 30 de unități, iar covoarele vechi, pe care de asemenea le colecționează, sunt donate Muzeului de Etnografie din Chișinău. 

„Am văzut în casele rudelor, vecinilor, lucruri frumoase, culori vii, forme, figuri și am văzut că lumea le aruncă, nu erau utile. Mie mi s-a făcut milă de așa muncă, și am început să le colecționez. Am început să adun covoare, șalinci, fuste, toate țesute în război, manual. Prosoapele nu ocupă mult loc, la sărbători le înșir prin casă și le admir. Neamul meu totuși a avut personalități cu multă creativitate, mult artistism și merită să ducem mai departe acest lucru frumos.  Am circa 30 de ștergare, le țin în locul cel mai uscat, cel mai curat, ca să nu se atingă nimic, să le păstrez, când vor veni nepoții să le pot arăta” ne-a comunicat Nadejda Manoli .

„Evenimentul a fost foarte interesant, am aflat multe lucruri pe care nu le știam: oamenii de atunci se îmbrăcau în dependență de vârstă, ori dacă sunt căsătoriți sau nu. Mi sa pare interesant faptul că prosoapele sunt din diferite materiale, vin din diferite perioade, depinde de zonă felul în care este brodat, că femeile din acea perioada aveau o astfel de iscusință, pe care puțini o mai au astăzi” ne a comunicat Iulia Tătaru, elevă.

Pe de altă parte, Arina Crețu, și ea elevă ne-a spus că domnișoarele de astăzi nu mai practică într-atât de mult croșetatul ori țesutul, aceste îndeletniciri rămânând în trecut.

„Mi-a plăcut foarte mult expoziția de astăzi, am aflat multe lucruri noi, am revenit în trecut și mi-am adus aminte că și buneii mei au acasă multe prosoape pe care mă voi strădui să le valorific. Aceasta este un mesaj pentru generațiile care vor urma. Putem să vedem ceea ce făceau buneii noștri atunci.  Fetele de astăzi pot să brodeze, croșeteze dar mai puțin, s-a pierdut” ne-a declarat Arina.

Cine este interesat de expoziția prosoapelor din zona Dunării de Jos, o pot admira în incinta Liceului Teoretic Ion Creangă din Cahul.

Articole similare