Succesul în cariera bărbaților și a femeilor – subiect de discuții la Cahul
„Și bărbații, și femeile reușesc” – a fost tema unui panel de discuții desfășurat la Cahul. Primari și primare, consilieri și consiliere, conducători și conducătoare ale organizațiilor neguvernamentale și ale instituțiilor de învățământ au împărtășit din experiența lor și au abordat unul dintre cele mai sensibile subiecte din comunitate – cine sunt conducători mai buni: bărbații sau femeile?
Alexandra Piscunov și Miclauș Igor, primari, la primul mandat, au prezentat principalele provocări la capitolul asigurare a echilibrului de gen în administrațiile publice locale pe care le conduc. Vorbitorii și-au prezentat experiența proprie, referitor la eforturile și provocările cu care se confruntă în procesul de avansare în domeniile vizate.
„Femeile și bărbații din Moldova au nevoie de o abordare echitabilă în politicile de asigurare socială, protecție socială și medicală, precum și infrastructură și servicii relevante. Ei trebuie să se bucure de un tratament egal în muncă și remunerare, în distribuirea activităților domestice și de îngrijire, în accesul la bunuri, servicii și livrarea acestora, precum și în securitate socială. Femeile trebuie să fie promovate în afaceri și să se bucure de facilități prin acces la resurse financiare. Trebuie asigurată participarea deplină și efectivă a femeilor, precum și oportunități egale pentru a ocupa funcții de conducere la toate nivelele procesului decizional”, a declarat Svetlana Busuioc, coordonatoare de proiect, AO Perspectiva, Cahul.
Sergiu Rența, consilier raional Cahul, participant la eveniment, a menționat că în toată activitatea sa de consilier, atât municipal, cât și raional a apreciat plusvaloarea cu care au venit femeile în activitatea consiliilor, unele fiind adevărate diplomate care au contribuit la aplanarea multor conflicte și rezolvarea problemelor.
Stella Bădin, viceprimara municipiului Cahul, a punctat un aspect important al asigurării egalității de gen și combatere a stereotipurilor – ea a menționat despre importanța schimbărilor și la nivel legislativ, prin care bărbații ar putea beneficia de un concediu paternal, la fel ca în țările europene.
Despre activitatea educațională și dimensiunea de gen au vorbit Rodica Caraja, directoarea L.T. Ion Creangă din Cahul și Oleg Miron, directorul Școlii Profesionale nr. 2 din Cahul.
Acest panel a sporit nivelul de conștientizare privind potențialul educației în regiune, a formulat clar problemele și strategiile necesare pentru a abilita femeile și bărbații în procesul de avansare în domeniul educație.
Un rol important în comunitatea locală îl au organizațiile societății civile. Mihai Cucereanu, directorul executiv al AO „Centrul CONTACT-Cahul” și Nadejda Dobândă, președinta AO ”Generația nouă – Zîrnești” au prezentat modul în care societatea civilă contribuie la promovarea conceptelor de egalitate de gen în raionul Cahul.
În cadrul discuției de panel a fost conturată necesitatea existenței societății civile, aceasta fiind un pilon de ajutor în promovarea drepturilor și libertăților femeilor și bărbaților.
„Suntem conștienți că subiectele abordate astăzi reprezintă o viziune nouă pentru societatea noastră. Chiar dacă pe parcursul anilor am observat implicarea proactivă a femeilor în viața comunității, în administrația publică locală; am văzut rezultatele pe care le-au obținut femeile în diferite domenii, inclusiv în sectorul asociativ, este foarte important de a aduce acest mesaj publicului larg: și bărbații, și femeile reușesc. Scopul nostru primordial, în următorii ani, este de a susține cât mai mult implicarea femeilor la nivel local”, a menționat Mihai Cucereanu, directorul executiv al AO Centrul CONTACT-Cahul.
Evenimentul a fost organizat de AO Perspectiva din Cahul, în colaborare cu Centrul Media pentru Tineri, în cadrul proiectului EVA„Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni” și a avut scopul de a promova egalitatea de gen, ceea ce înseamnă că femeile și bărbații se bucură de aceleași drepturi și oportunități egale, inclusiv în viața profesională.
„Prin organizarea evenimentului am avut drept scop să contribuim la promovarea egalității de gen și la eliminarea tuturor barierelor sociale care vin să împiedice acest lucru. A.O. Perspectiva pledează pentru egalitatea de șanse, oferind acces, în egală măsură, atât tinerelor, cât și tinerilor din regiunea Cahul de a se implica în toate activitățile organizate și desfășurate de noi. Deși situația egalității de gen nu a atins încă nivelul pe care îl dorim, în rândul voluntarilor fiind mai implicate fetele, toate inițiativele noastre au drept scop să sporească capacitățile atât a fetelor, cât și a băieților și să stimuleze participarea lor la toate nivelurile decizionale – în viața politică, economică, publică”, a comunicat Victoria Lungu, directoare A.O. Perspectiva.
Acest produs a fost realizat de către Ziua de Azi Cahul, în colaborare cu Centrul Media pentru Tineri, în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova.
Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.