Tinerii din Cahul, premiați pentru o idee de afacere IT
Antreprenoriatul tehnologic propulsează tinerii în lumea afacerilor inovatoare. Din dorința de a pune bazele unui business acasă, un grup de tineri de la Universitatea de Stat „B.P.Hașdeu” din Cahul a studiat un curs amplu de antreprenoriat tehnologic, dezvoltat în cadrul programului Startup Academy UNI.
La curs studenții au conceput platforma „LucruDAD”, care i-a situat pe locul II la Demo Day – un eveniment la care 12 echipe din mai multe universități din Moldova și-au prezentat ideile de startupuri, iar experții în domeniu le-au analizat potențialul și perspectiva de a fi transformate în afaceri. Inițiativa implementată în regiunea de sud este susținută de „Eu4Moldova: Startup City Cahul” – proiect dezvoltat de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene, în parteneriat cu Suedia. Aceasta are scopul de a oferi suport pentru dezvoltarea afacerilor bazate pe inovații și de a spori competitivitatea în regiunea de sud a țării.
Antreprenoriatul tech – de la idee inovativă la startup viabil
„LucruDAD” este o platformă care permite potențialilor angajați să-și îmbunătățească atât cunoștințele teoretice, cât și abilitățile practice, dar și să obțină mai ușor jobul dorit. Ideea a fost concepută de o echipă formată din 7 tineri care studiază Business și administrare, Contabilitate și Informatică.
Iuliana Mândru, participantă: „Majoritatea membrilor echipei suntem studenți în ultimul an și era necesar să căutăm un loc pentru practică. Astfel, ideea platformei a apărut din necesitatea de a găsi companiile care oferă stagii de practică. Însă în Cahul avem o singură universitate, de aceea nu era viabil să rezumăm platforma doar la acest aspect și am dezvoltat-o.”
La moment, „LucruDAD” constituie o platformă de instruiri, dar și una pentru interacțiunea angajatorilor cu viitorii angajați, aceasta urmând a fi pusă în aplicare. Tinerii cred în potențialul platformei. Chiar dacă planifică să o lanseze inițial în Cahul, în viitor își doresc să o extindă pe întreg teritoriul țării.
Tinerii din Cahul, ghidați în dezvoltarea afacerilor tech
Au avut nevoie de cât mai multe cunoștințe pentru a dezvolta această idee. Iată de ce, echipa s-a înscris la cursul de antreprenoriat tehnologic, desfășurat în cadrul universității în care își face studiile. Au cunoscut aspectele teoretice alături de mentori specializați în domeniile IT și business, dar au beneficiat și de suport practic din partea trackerilor care i-au monitorizat și i-au familiarizat cu instrumentele necesare pentru identificarea consumatorului, piaței, modelului de business și prezentarea în fața investitorilor.
Iuliana Mândru, participantă: „Cursurile din cadrul programului de studii universitare includ aspecte care nu mai sunt actuale. Însă la cursul de antreprenoriat tehnologic am studiat tendințe noi, metode moderne și am cunoscut exemple relevante de companii care au crescut, aplicând aceste metode. Asta ne-a stimulat să generăm idei și să avem siguranța că acestea pot fi puse în aplicare.”
Startup Academy UNI s-a desfășurat timp de 13 săptămâni și a inclus 12 module orientate spre înțelegerea procesului de creare a afacerii, identificarea, evaluarea și definitivarea oportunităților de business și dezvoltarea unui plan de afaceri care să „vândă” ideea potențialilor investitori..
Corina Andronic, manageră de proiect „EU4Moldova: Startup City Cahul”: „Însușirea antreprenoriatului tehnologic chiar de pe băncile universității este una dintre prioritățile noastre.Prin intermediul acestei inițiative, ne-am propus să oferim tinerilor din Cahul cunoștințele necesare și posibilitatea de a dezvolta o afacere acasă.În cadrul programului, studenții au parcurs pas cu pas calea businessului de la idee la aplicare și au generat soluții eficiente. Or, acesta este și unul dintre obiectivele „EU4Moldova: Start-up City Cahul” – să contribuim la crearea afacerilor bazate pe inovații, creșterea forței de muncă locală în domeniul TIC și dezvoltarea economică regională.”
Despre EU4Moldova: Start-up City Cahul
„EU4Moldova: Start-up City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină în special dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei, precum și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Ca parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie – EU4Innovation Center – iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și alte zone de dezvoltare din regiune. UE investește în dezvoltarea proiectului 6,8 milioane euro, care sunt oferite prin intermediul Suediei, proiectul fiind implementat de ATIC.