UE// Datorită finanțării din partea Uniunii Europene a reușit să-și dezvolte afacerea

Nicolae Dunas are o mică afacere în domeniul fabricării mobilei la comandă. Afacerea și-o desfășoară în s. Roșu, raionul Cahul. 

Întreprinderea este beneficiara unui grant oferit de Uniunea Europeană prin intermediul Grupului de Acțiune Locală (GAL)„Valea Halmagei”. 

Banii oferiți de GAL au fost investiți în procurarea unui utilaj, care-i permite atât asigurarea performanței afacerii, dar și siguranța investiției totale în afacere.   

„Producerea mobilei este un domeniu în care poți să desfășori foarte multă artă, pentru că este vorba despre ceva care să-mi placă, este vorba despre o bucătărie care să-i placă clientului meu, un dormitor în care clientul să se bucure de un produs care îi este pe plac. Echipamentul care l-am procurat mi-a salvat investiția peste 1 milion de lei. Aceste echipamente funcționează pe sistem de aer, și anume aer curat, să nu aibă particule de apă, să nu aibă temperaturi prea mari sau joase. Acest echipament mi-a salvat ceea ce am investit până acum, m-a ajutat să gândesc afacerea cu cap. 

Circa 100 mii lei a costat compresorul care actualmente asigură calitatea și curățenia întregului proces de producție din cadrul întreprinderii lui Nicolae Dunas.  

Datorită compresorului, tot utilajul costisitor care este utilizat de către angajații întreprinderii în procesul de producție urmează să funcționeze o perioadă mai îndelungată. Banii oferiți de Uniunea Europeană îi asigură certitudinea că investiția de aproximativ 1 milion de lei este în siguranță. 

„Compresorul ne ajută să avem un aer eficient pentru echipamentele noastre, care le avem în producere: despărțitorul particulelor de apă și temperatura constantă a tot ce se întâmplă în sistem la producerea mobilei” a mai declarat Nicolae Dunas.

Nicolae spune că a căutat oportunități de finanțare nerambursabilă, iar programul lansat de GAL-ul Valea Halmagei din fondurile Uniunii Europene a fost unul binevenit pentru antreprenor: „Am reușit sa fiu beneficiarul acestui proiect și drept rezultat să procur acest echipament”. 

Datorită investiției, antreprenorul a fost capabil să angajeze suplimentar 2 persoane și vine și cu un îndemn pentru tinerii din Cahul: „Mă bucură că pot să angajez oameni și să mă bucur împreună cu echipa de dezvoltarea afacerii mele. Motivarea pe care o las pentru fiecare tânăr să vadă posibilitățile, potențialul care este la noi în țară și să ne bucurăm de succesele care le vom avea în business”.

GAL Valea Halmagei a oferit 50 mii euro, dintr-un grant oferit de Uniunea Europeană în cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”. în total au fost finanțate 13 proiecte. 

A.O. Cahul „2030” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru Raionul Cahul”. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ.

Articole similare