Publică un anunț
piatasud.md

Ultima oră! Partidul Șansă a fost exclus din cursa electorală printr-o decizie a CSE

Ultima oră! Partidul Șansă a fost exclus din cursa electorală printr-o decizie a CSE

Partidul Șansă a fost exclus din cursa electorală printr-o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). Un anunț în acest sens a fost făcut vineri, 3 noiembrie, de premierul R. Moldova Dorin Recean. Oficialul afirmă că Republica Moldova este ținta unui război hibrid, lansat de Federația Rusă, prin intermediul grupărilor criminale conduse de condamnatul penal Ilan Șor. 

„Informez societatea cu privire la un fenomen extrem de toxic. Federația Rusă nu poate intra azi cu tancuri în Moldova ca în Ucraina, dar intră cu crimă organizată, finanțată din plin, care să corupă justiția, funcționari, să corupă politicul și să distrugă sistemul electoral. Să facă un război informațional, transmite tv8.md

(…) Avem datoria să intervenim. Ignorarea unor asemenea atacuri este imoral și împotriva legii. Statul R. Moldova are rolul de a curma aceste acțiuni. 

(…) În ultima perioada acești indivizi au început să cumpere alegerile la propriu”, afirmă Recean.

Șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, a declarat vineri dimineața în cadrul unei conferințe de presă că Republica Moldova este ținta unui război hibrid, lansat de Federația Rusă, prin intermediul grupărilor criminale conduse de condamnatul penal Ilan Șor. 

Musteață a menționat că acțiunile s-au intensificat în a doua jumătate a anului trecut și că s-a încercat preluarea prin violență a puterii în stat. Până acum, potrivit SIS, peste un miliard de lei au fost transferați din Rusia în Moldova pentru destabilizări.

Potrivit lui Musteață, organizatorii sunt din persoane din Federația Rusă, conectați la administrația de la Kremlin, iar autorii în Moldova s-a stabilit a fi exponenții grupului criminal Șor, care activează sub acoperirea mai multor proiecte politice.

Printre acțiunile de destabilizare s-au numărat alertele false cu bombă, atacurile cibernetice, organizarea acțiunilor stradale, toate organizate de exponenții lui Șor.

Musteața a vorbit și despre planurile de preluare forțată a Guvernului cu implicarea a 500 de străini cu pregătire militară în perioada februarie-martie curent, iar o a treia etapă a scenariului este compromiterea proceselor electorale în contextul alegerilor locale din 5 noiembrie. 

SIS a identificat activități de influențare și corupere a alegătorilor prin intermediul aceluiași grup criminal condus de Șor.

După declararea neconstituționalității partidului politic Șor, acesta a preluat o altă formațiune pe care a redenumit-o „Șansă” și a transferat infrastructura și a exponenților către noua formațiune.  

Potrivit șefului SIS, investigațiile demonstrează cât de grav și de amploare este fenomenul de corupție politică în toate localitățile țării, iar la investigații sunt implicați mii de polițiști și ofițeri anticorupție pentru contracararea acestor acțiuni.

Articole similare