Un deliciu tradițional moldovenesc: Iahnia de pui
Gătim în weekend Iahnie de pui?
Iahnia de pui este o rețetă tradițională și una dintre mâncărurile preferate ale moldovenilor. Aceasta este cunoscută sub mai multe nume, în dependență de regiunea unde se gătește: iahnie, ianâie, sous și mâncărică. Poate fi servită cu mămăligă, brânză și smântână, cartofi sau orez.
Iahnie de pui
Ingrediente
- Carne de pui
- Ardei gras
- Ceapă
- Morcov
- Pastă de ardei gras (dumadă)
- Făină
- Ulei de floarea soarelui – 100 ml
- Sare
Mod de preparare
- Într-un ceaun, la foc încins, adăugăm 100 ml de ulei de floarea soarelui.
- Până a se înfierbânta uleiul, adăugăm carnea de pui pentru ca, mai apoi, iahnia să nu aibă gust de crud. Amestecăm bucățile de carne și le lăsăm să se prăjească la foc încet.
- Tăiem mărunt legumele: ceapa, ardeii grași și morcovul. Ceapa predomină și îi dă o dulceață aparte cărnii de pui.
- Adăugăm ceapa, amestecăm, acoperim cu un capac și lăsăm să se prăjească câteva minute, până când aceasta capătă o culoare aurie.
- Adăugăm ardeii grași mărunțiți și morcovul tăiat cuburi, continuând să amestecăm conținutul din ceaun. După acoperim ceaunul cu un capac și le lăsăm să se călească 15 -20 minute.
- Pentru a înțelege dacă carnea este prăjită, ne orientăm după copane. Dacă acestea se golesc de carne, atunci este bine prăjită. Adăugăm sarea.
- Adăugăm pasta de ardei gras roșu.
- Adăugăm câteva linguri de făină pentru ca zeama iahniei să aibă o consistență mai densă. Amestecăm totul și o lăsăm câteva minute să se prăjească.
- Coacem la ochiul aragazului câțiva ardei grași. Îi punem în apă rece și îi curățăm de coajă.
- Adăugăm apă, astfel încât carnea să iasă puțin la suprafață. Este important să nu punem prea multă apă, astfel zeama va fi mai gustoasă.
- Adăugăm ardeii grași, copți anterior întregi, și amestecăm. Lăsăm conținutul să fiarbă aproximativ 20 de minute. Amestecăm din când în când.
- Adăugăm verdețurile și amestecăm. Lăsăm pentru câteva minute și mâncarea este gata.