Publică un anunț
piatasud.md

Un deliciu tradițional moldovenesc: Iahnia de pui

Un deliciu tradițional moldovenesc: Iahnia de pui

Gătim în weekend Iahnie de pui?

Iahnia de pui este o rețetă tradițională și una dintre mâncărurile preferate ale moldovenilor. Aceasta este cunoscută sub mai multe nume, în dependență de regiunea unde se gătește: iahnie, ianâie, sous și mâncărică. Poate fi servită cu mămăligă, brânză și smântână, cartofi sau orez.

Iahnie de pui

Ingrediente

 • Carne de pui 
 • Ardei gras
 • Ceapă
 • Morcov
 • Pastă de ardei gras (dumadă)
 • Făină
 • Ulei de floarea soarelui – 100 ml
 • Sare

Mod de preparare

 1. Într-un ceaun, la foc încins, adăugăm 100 ml de ulei de floarea soarelui.
 2. Până a se înfierbânta uleiul, adăugăm carnea de pui pentru ca, mai apoi, iahnia să nu aibă gust de crud. Amestecăm bucățile de carne și le lăsăm să se prăjească la foc încet.
 3. Tăiem mărunt legumele: ceapa, ardeii grași și morcovul. Ceapa predomină și îi dă o dulceață aparte cărnii de pui. 
 4. Adăugăm ceapa, amestecăm, acoperim cu un capac și lăsăm să se prăjească câteva minute, până când aceasta capătă o culoare aurie.
 5. Adăugăm ardeii grași mărunțiți și morcovul tăiat cuburi, continuând să amestecăm conținutul din ceaun. După acoperim ceaunul cu un capac și le lăsăm să se călească 15 -20 minute.
 6. Pentru a înțelege dacă carnea este prăjită, ne orientăm după copane. Dacă acestea se golesc de carne, atunci este bine prăjită. Adăugăm sarea.
 7. Adăugăm pasta de ardei gras roșu.
 8. Adăugăm câteva linguri de făină pentru ca zeama iahniei să aibă o consistență mai densă. Amestecăm totul și o lăsăm câteva minute să se prăjească. 
 9. Coacem la ochiul aragazului câțiva ardei grași. Îi punem în apă rece și îi curățăm de coajă.
 10. Adăugăm apă, astfel încât carnea să iasă puțin la suprafață. Este important să nu punem prea multă apă, astfel zeama va fi mai gustoasă.
 11. Adăugăm ardeii grași, copți anterior întregi, și amestecăm. Lăsăm conținutul să fiarbă aproximativ 20 de minute. Amestecăm din când în când.
 12. Adăugăm verdețurile și amestecăm. Lăsăm pentru câteva minute și mâncarea este gata.

Articole similare